От ведомството заявиха, че предвиждат да бъде сложен край на т. нар. „златни визи“ - получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Причината е, че това няма траен положителен ефект върху българската икономика. Министерството обмисля законодателни промени, които ще бъдат обсъдени още другата седмица. Според министерството, България е посочена в доклада не като рискова държава, а като страна, в която има такава процедура.

Така наречените „Златни визи“ са въведени чрез Закона за българското гражданство през 2013 г. и към момента те осигуряват българско гражданство на чужденци, които инвестират между 1 и 2 милиона лева в бизнес у нас. Тогава очакванията бяха мярката да доведе до повече работни места и икономически растеж. Анализ на правосъдното министерство обаче показва, че с днешна дата има огромна разлика между очаквания и реалност.

Десислава Ахладова - зам.-министър на правосъдието: Само четири лица са се възползвали от тази възможност, тоест целеният резултат, който се предвиждаше да бъде осъществен с тези разпоредби, не постигна този ефект.

Четиримата чуждестранни инвеститори са "купили" гражданството си с държавни ценни книжа.

Десислава Ахладова - зам.-министър на правосъдието: Много често става така, че една инвестиция съществува докато едно лице получи гражданство, след което, обаче, тя не се поддържа.
ЕК ще предупреди България за даването на паспорти срещу инвестиции

ЕК ще предупреди България за даването на паспорти срещу инвестиции

Европейската комисия ще предупреди България заради практики за даването на паспорти на чужденци срещу инвестиции.

Министърът на външните работи също коментира казуса и предстоящите законови промени:

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Предложеният от работната група в Министерството на правосъдието законопроект ще бъде обсъден на Съвет за развитие. Там посоките на измененията са не само във връзка с придобиване на българско гражданство по инвестиции.

Предвижданите други промени са: изпити по български език, история, познаване на институциите и наличието на работа на кандидатите за гражданство на основание на произход.

Десислава Ахладова - зам.-министър на правосъдието: По този начин считаме, че няма да има случаи, в които един човек да кандидатства за гражданство само и само, за да може да отиде в Европейския съюз и да работи там. Т. е. той наистина трябва да се чувства български гражданин, за да получи гражданство.

Проектът за промените ще бъде обсъден на 30 януари в Съвета за развитие към Министерския съвет.

ЕК изготвя препоръки за предоставяне на гражданство

ЕК изготвя препоръки за предоставяне на гражданство

Европейската комисия изготвя доклад и препоръки към държавите членки за предоставянето на гражданство, най-вече на богати инвеститори. Това съобщи дне...