НОВИНИ

Православната църква почита Деня на Свети Четиридесет мъченици

Денят на Свети Четиридесет мъченици, който Българската православна църква почита днес, в нашия календар е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година. По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм "Свети Четиридесет мъченици".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:53, 09.03.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
православната църква почита деня свети четиридесет мъченици

Църквата определя този ден и като празник на четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през пети век.

Християнските светци са влезли и в народния ни празничен календар, като са дали името на един хубав пролетен празник - "Свети Четирсе", или наричан още Младенци. Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На този ден се месят младенци - обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с боб на трапезата, и постните сърми. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден "се обръща към лятото" и стремително започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп и Хилари Клинтън със загуби на предварителните избори в САЩ
Доналд Тръмп и Хилари Клинтън със загуби на предварителните избори в САЩ
Румяна Бъчварова: Имаме нужда от повече полицаи
Румяна Бъчварова: Имаме нужда от повече полицаи