НОВИНИ

Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Неделя

На 7 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Неделя. Денят се отбелязва като храмов празник на митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя" в София.

православната църква почита паметта света великомъченица неделя
bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 07.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

От 9 ч. с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, архиерейска света Литургия в храма ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството си се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра.

Императорът заточил родителите й в гр. Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена.

Това станало на 7 юли 289 г. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство - Велико Търново.

Днес имен ден празнуват всички с името Неделя, Недялка, Недялко и т.н.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания предлага създаване на зона за свободна търговия в ЕС след Брекзит
Великобритания предлага създаване на зона за свободна търговия в ЕС след Брекзит
В София започва Седмата среща на върха 16+1
В София започва Седмата среща на върха "16+1"