НОВИНИ

Православната църква почита Св.Седмочисленици

По традиция днес православната църква почита светите Седмочисленици. В деня на успението на Св. Климент Охридски се почитат и Наум, Ангеларий, Горазд, Сава и светите братя Кирил и Методий. На този ден честваме и паметта на св. Пантелеймон.

bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 27.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

За първи път в България вчера пристигнаха мощите на Св. Пантелеймон. Монашеска делегация съпроводи светинята от Света Гора в Атон до София.От днес до 2-и август ще можем да се докоснем до тях.

У нас заедно с главата на светеца пристигна и копие на чудотворната икона на светеца от манастира Ксенофонт в Света гора. Днес в 9.20 патриарх Неофит посрещна безценната реликва в църквата свети Седмочисленици, а на 29-ти светините ще бъдат в митрополитската църква св. Неделя.

Неофит Български: Векове наред православните християни са почитали Св. Панталеймон, което в превод означава "всемилостив". Да проявяваме и ние велика милост, както Бог проявява към нас, които го имаме в своите сърца и в своята вяра. Така че на много места в България има храмове и параклиси, посветени на Св. Панталеймон и българският народ с радост празнува този светъл празник.

- Помага, естествено, всеки светец, всички мощи на светиите помагат. На този, който вярва истински в Бог, на него помага.

- Помагат! Всеки има по някакъв здравословен проблем и се надява, че по този начин ще си помогне. Просто вярвам.

- Нека всички тези българи да се помолим първо за България. За всички да бъдем малко по-смирени във Христа, във вярата, за да я има България, за да ни има нас.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите във Венецуела взеха 105-тата си жертва
Протестите във Венецуела взеха 105-тата си жертва
Дунав мост 2 ще бъде затворен за два часа сутринта заради профилактика
"Дунав мост 2" ще бъде затворен за два часа сутринта заради профилактика