НОВИНИ

Православните българи в Истанбул и Одрин отпразнуваха Възкресение Христово

Хиляди българи посрещнаха Възкресение Христово в реставрираната църква "Свети Стефан" в Истанбул. Празничното пасхално богослужение беше извършено в храма за първи път от седем години насам

bnt avatar logo
от по БТА
18:29, 08.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
православните българи истанбул одрин отпразнуваха възкресение христово

Днес в реставрираната българска църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул по време на богослужението за Второ Възкресение на различни езици бе четено Евангелието. Службата изнесоха трима свещеници.

Службата бе изключително масово посетена, повече от доста време насам.

Присъстваха стотици православни българи, едни дошли специално от България,за да посрещнат Великденските празници в Истанбул, други от общността на истанбулските българи, а също гърци, молдовци, руснаци, истанбулии, журналисти от турски медии.

;

Сред присъстващите бяха посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски, председателят на българската общност Васил Лиязе.

Много приятни моменти поднесе на присъстващите изпълненията на хор Кантилена от Велико Търново, който изнесе специален концерт по случай Великден в Желязната църква.
А изложбата от икони на деца от България под надслов "Духовно огледало", която е подредена в приземния етаж на църквата "Свети Стефан" привлече интереса и събра одобрението на присъстващите.

В Одрин стотици българи присъстваха на Великденските служби за първото и второто Възкресение, които бяха изнесени в българската църква "Свети Георги" от свещеник Александър Чъкърък. Освен българи, присъстваха и много гърци, пристигнали в Одрин специално за Великден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 92-годишна възраст ни напусна режисьорът Никола Кънев
На 92-годишна възраст ни напусна режисьорът Никола Кънев
„Велт“: Германските власти предотвратили атентат на маратона в Берлин днес
„Велт“: Германските власти предотвратили атентат на маратона в Берлин днес