НОВИНИ

Православните християни празнуват Цветница

Празнуваме Цветница! Освен, че е един от най-обичаните християнски празници, денят винаги напомня, че остава точно една седмица до Великден. Празникът е известен също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя. Божествената света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски" беше оглавена от патриарх Неофит. Да се помолят и да вземат върбови клонки за здраве в храма тази сутрин дойдоха хиляди миряни.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:01, 21.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Патриарх Неофит: Ние също сме призвани не само днес, но и във всички дни от нашия живот, да държим сърцата си отворени за него, да живеем с вярата и упованието в него. И да претворяваме тази вяра в дела на милост и добротворство, на състрадание и любов към ближния.

Църковното име на днешния празник е Вход Господен. Когато Исус влиза в Йерусалим на гърба на ослица - хората го приветстват като цар победител - със зелени клонки и възгласи "Осанна". Те вярвали, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от римляните. Затова и Цветница е радостен празник, защото мъките Христови все още не са започнали.

;

На този ден атмосферата винаги е магическа, защото вярата в доброто и любовта е това, което обединява хората, дошли в храма.

Анастасия: Този ден е специален, защото просто всичко се възражда на Цветница, има имен ден и все пак - чудеса се случват!
Таня: Може би е свързан със самото име на празника - Цветница, цветя, пролет, новото, живота. Това празнуваме на този ден!
;
Елена: Вярвам в доброто, вярвам в човечността и вярвам в някаква сила, която ни обединява, всеки трябва да вярва в нещо, което да ни обединява.
Михаил Мандаджиев: Пожелавам си здраве за внуците за децата, имам трима внука, голямата се казва Цвета, иска да я поздравя с празника, да ѝ пожелая да е жива и здрава цял живот.

Освен хората с имена на цветя, днес имен ден имат и тези кръстени на дървета, билки и храсти. Това са близо 400 000 българи. Столичните инспектори обаче по традиция днес не празнуват, а проверяват за нелегални търговци на върбови клонки и цветя пред църквите. И на тази Цветница имаше десетки нарушители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са участниците в Мача на звездите
Ясни са участниците в Мача на звездите
Битката за президентския пост в Украйна
Битката за президентския пост в Украйна