НОВИНИ

Православният свят днес празнува Цветница

Православният свят днес празнува Цветница – един от най-светлите църковни празници. На този ден Иисус Христос тържествено влязъл в Йерусалим, а само няколко дни по-късно бил Разпнат и Възкръснал, за да изкупи човешките грехове. Патриарх Неофит отслужи тържествена света литургия за празника в катедралния храм “Свети Александър Невски”. Той благослови миряните и честити на имениците. На Цветница в цялата страна по традиция беше проведена и акция за безвъзмездно кръводаряване.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:11, 24.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

На днешния ден преди около 2 хиляди години Иисус Христос влязъл тържествено в Йерусалим.Юдеите го посрещнали с радост, с палмови клонки в ръце и викове “Осанна!” – същите тези, които само няколко дена по-късно щели да крещят “Разни го!” Вход Господен в Йерусалим се казва днешният празник, а народът го нарича Цветница или Връбница заради върбите, които днес се освещават в църковните олтари и които миряните отнасят в домовете си за здраве и благоденствие.

Ние трябва да му отдадем своята почит, дали на литургия, дали в душите си, във всяко семейство има има цветни, което е много красиво и много хубаво.


Тържествената света литургия в катедралния храм отслужи лично Българският патриарх Неофит.


+ Неофит, патриарх Български: Божият мир и благословението на идещия във име Господне и общението в Светия Дух да бъдат със всички нас! Амин! Честит и благословен празник на всички!


За първи път в деня за безвъзмездно кръводаряване, пункт за даряване на кръв имаше и в свещеническата канцелария на храма. Кръв дариха 33-ма души, един от тях беше Орлин Колев.


Орлин Колев: БНТ- Това е много хуманен акт, но малко хора го правят, не е ли така? Хората се отчуждихме много, много се отчуждихме и мисля, че трябва да сме по- съпричастни.


Съпричастност, здраве и късмет пожелаваме и на всички именици. А те са цели 382 хиляди души, което прави Цветница празника, на който имен ден отбелязват най- много българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозивна градушка в Сандански
Експлозивна градушка в Сандански
Непал - една година след опустошителното земетресение
Непал - една година след опустошителното земетресение