Хиляди миряни се събраха в храмовете в Източна Европа, Близкия изток и някои източнокатолически църкви, които също празнуват Великден днес. Поздрав към православните вярващи и пожелание за радост и мир отправи папа Франциск по време на традиционната си неделна проповед.

Хиляди руснаци посрещнаха Възресение в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва. На службата, водена от руския патриарх Кирил, присъстваха президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев.

Христос Воскресе! си пожелаха и в катедралата "Свети Сава" в Белград. Сърбия е домакин и на неофициалното Световно първенство по чукане с яйца.

Тържествена литургия за Възкресение Христово беше отслужена от Антиохийския патриарх Йоан в Дамаск, Сирия
Тържествена литургия за Възкресение Христово беше отслужена от Антиохийския патриарх Йоан в Дамаск, Сирия © БГНЕС

Празникът на празниците отбелязват днес и в съседна Румъния.

За първи път православната църква в Северна Македония изпрати свой представител в Ерусалим, който лично да донесе Благодатния огън. Това бе епископ Яков от Струмичката епархия, който беше включен в делегацията на Българската православна църква.

България посрещна Великден - Възкресение Христово

България посрещна Великден - Възкресение Христово

Христос Воскресе! Великден е - празник на празниците.Божието Възкресение е в основата на вярата ни за вечен живот, изкупление на греховете, надеждата...