НОВИНИ

Правозащитници критикуваха условията за мигранти в Гърция

Правозащитната организация Амнести интернешънъл критикува остро европейския отговор на бежанската криза в новия си доклад за ситуацията в Гърция, която е главният входен пункт за мигрантите и бежанците, опитващи се да достигнат до Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БТА
14:27, 22.09.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света
правозащитници критикуваха условията мигранти гърция

Амнести интернешънъл оцени днес, че повечето от близо шейсетте хиляди мигранти, блокирани в Гърция, живеят при "ужасяващи условия" и търпят "огромни и ненужни страдания".

Организацията критикува Европа, че не е успяла да изпълни ангажимента за преразпределение на бежанците от страните, където са пристигнали първоначално, като изтъкна, че за 2 години от обещаните 66 400 в Европа са били преразпределени едва 4000 бежанци.

Според данни, изнесени днес от говорителя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, ЕС досега е успял да разсели по страните членки 5300 мигранти от бежанските лагери в Италия и Гърция, докато общият обем на квотите за преразпределение е 160 хиляди, предаде ТАСС.

Амнести интернешънъл призова Гърция да подобри условията, а страните от ЕС да ускорят процеса на разпределение на бежанците, подчертавайки, че при такива темпове достигането на обещаните бройки ще отнеме 18 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбската полиция арестува 16 души за трафик на мигранти
Сръбската полиция арестува 16 души за трафик на мигранти
Спецпрокуратурата задържа мъж, обучавал се в тероризъм
Спецпрокуратурата задържа мъж, обучавал се в тероризъм