Кулминация на тържествата по случай Трети март беше тържествената заря - проверка тази вечер в София. Подробности от площад "Народно събрание" вижте в прякото включване на Александър Марков.

На тържествената заря-проверка в памет на геройски загиналите за свободата и независимостта на България присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов.

В тържественото си слово президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че възкресението на България отпреди 141 години е плод на дълго усилие и много жертви - от Паисий през кладите на Батак и Клисура, до Левски и в крайна сметка Руско-турската освободителна война. Президентът припомни, че за българската свобода падат българи, руснаци, румънци, финландци, украинци.

Румен Радев, президент на Република България: Свободата идва на щиковете на армията на царя Освободител, Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите. Че глобазираният човек ще надрасне условностите на миналото, историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда, затова и дни като днешният са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на възрожденците, в който българите не се делят по вяра и прлоизход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели.

В празничния ден честванията в София започнаха на пл. "Свети Александър Невски" с традиционната церемония по издигане на националното знаме. Присъстваха президентът Румен Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, представителните подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

Президентът Радев прие рапорта на началника на почетния караул и се поклони на националното знаме. По време на издигане на знамето беше изпълнен Химнът на Републиката и бяха произведени 20 залпа от 122-милиметрова артилерийска батарея, разположена в Княжевската градина.

С поднасяне на венци и минута мълчание пред Паметника на незнайния воин беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията завърши с тържествен марш на Националната гвардейска част.

По-късно пред Президентството беше извършена и смяна на тържествения гвардейски караул.

Тържествена смяна на караула бе извършена пред президентството

Тържествена смяна на караула бе извършена пред президентството

Тържествената смяна на почетния гвардейски караул пред президентството се утвърди като традиция за големи празници. Кратката, но бляскава церемония съ...