НОВИНИ

Празник на баклавата в Драгановец

Сладък и апетитен празник в търговищкото село Драгановец. За трета година там се проведе празник на баклавата. Над 35 тави със сладки изкушения поднесоха местните майсторки. Аромати и вкусове на масло, лимон и орехи възбудиха апетита на гостите. Най-вкусните и атрактивни десерти бяха отличени в кулинарна надпревара.

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 09.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Апетитният сиропиран сладкиш в Драгановец приготвят и в делник, и в празник, а рецептите и тънкостите се предават от стари на млади. За да стане баклавата вкусна най-важно е да престои поне едно денонощие в захарен сироп. Затова местите майстори приготвят десерта дни преди празника.

Анифе Исмаилова: Тестото е много важно и корите трябва да бъдат много тънки, да са фини. Често казано за баклавата е нужно много любов и захар. Сладка любов става тука.

Местно читалище организира празника на баклавата, за да съхрани древните кулинарни традиции и добросъседството. Показани бяха саралия баклава, традиционната от 60 листа, с пълнеж от орехи или локум.

Фатме Ахмедова, секретар на НЧ „Хр. Ботев" с. Драгановец: Над 35 тави се направиха и изложиха, и така сладко ще си ядем, сладко ще си похапнем.
Азиме Юксел, дете: „Тя е много сладка, на света най-много от всичко обичам баклава"

В други търговищки села също почитат тестените изкушения. В Буховци стягат празник на мекицата, а в Макариополско - на дърпаната баница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властите в Германия откриха списъци с набелязани хора за нападения
Властите в Германия откриха списъци с набелязани хора за нападения
Столицата е домакин на фестивала Комик-Кон
Столицата е домакин на фестивала "Комик-Кон"