Да отпаднат лимитите за детското здравеопазване призоваха педиатри от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив по време на традиционния празник на дарителите. И тази година от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания благодариха на всички хора и фирми, помогнали на малките пациенти със специални сертификати за дарителство.

Пловдив

Десетки семейства и фирми от региона отделят от времето и средствата си, за да помогнат на децата.

Проф. Иван Иванов: "Дарителите са много ценни. Те показват всъщност, че има доверие на обществото в клиниката. Ние в момента се отчитаме пред обществото с този празник на дарителите. За нас всъщност това е една огромна инвестиция в доверие."

Признание за работата си в клиниката получи и кучето терапевт Мони.

Велислава Костадинова: "Имахме кратко отсъствие поради майчинството ѝ, но пък нейните дечица, които вече също са терапевти, обучени, идваха да работят вместо нея. Единственият начин, по който трябва да работим с кучетата, с децата и трябва да общуваме ние възрастните между нас, е само с добро и с любов."

Само с хора, отдадени напълно на работата си, могат да се преборят сложните организационни проблеми, породени от нормативната уредба – признават лекарите.

Проф. Иван Иванов – началник на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания: "По отношение на организацията беше тежка година, особено тежки са лимитите, които ни бяха наложени в последните месеци, които изключително много затрудняват и не е редно всъщност за детски болести, въобще за деца, да има лимити."

От детската клиника отчитат близо 6 хиляди хоспитализации за годината.