НОВИНИ

Празник на динята във във великотърновското село Никюп

За седма поредна година във великотърновското село Никюп отбелязаха празника на динята. Местните разказват, че още преди векове отглеждането на вкусния плод било основен поминък на хората в селото им и благодарение на това славата му и до днес се разнася из цялата страна. Тази година организаторите на феста бяха подготвили над един тон диня, с която почерпиха гостите си от всички краища на България.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
10:44, 05.08.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Жителите на село Никюп разказват, че заради благодатната черноземна почва преди години в селото им започнали да се отглеждат огромни бостани с дини, а хора от всички краища на света идвали тук, за да ги опитат.

Йорданка Атанасова - кмет на село Никюп: "Село Никюп се слави с производството си на дини от десетилетия. Пик на отглеждането е било преди 30 години, когато всяко семейство е отглеждало дини. Дини от Никюп са пътували по различни държави от Европа".
;

Производителите на дините не издават тайната на производството, но казват, че има важни критерии, по които се отличава качествения плод.!

Недялка Савова - жител на село Никюп: "Трябва да отзад жълта, ушенцето изгоряло, опашката да е тъничка, значи е хубава динята."
Мариян Чернев - жител на село Никюп: "Узрялата диня се познава по едно листенце, което е до чепката на динята, когато изсъхне, значи е узряла."

По традиция и тази година кулминация на празника беше традиционното надяждане с диня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ​село Джулюница спасяват родната къща на автора на Сладкопойна чучулига
В ​село Джулюница спасяват родната къща на автора на "Сладкопойна чучулига"
Надсвирване с гайди в родопското село Гела (ВИДЕО)
Надсвирване с гайди в родопското село Гела (ВИДЕО)