НОВИНИ

Празник на Пловдивския гарнизон след 70 години прекъсване

След 70 годишно прекъсване днес с бойни знамена, парад и тържествена заря се възстановява празникът на Пловдивския гарнизон. Той е най-големият в страната и в исторически план е извоювал ключови сражения за постигане на националното обединение на България. Тържествата се организират от 68-ма бригада „Специални сили" и в тях участват всички военни формирования в града.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 04.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Междусъюзническата война от лятото на 1913 година е много кратка, но изключително кръвопролитна и с много ожесточени сражения. Една от най-големите победи на българската армия тогава е свързана с пловдивските 9-ти и 21-ви пехотен полк. Военните ни атакуват Серка планина, достигайки до долината на Вардар и гара Криволак. Успяват да разгромят цялата Тимошка дивизия на сръбската армия.

Стефан Шивачев, историк: "Когато четем страниците на военната история много трудно можем да си представим истинската същност на тази битка.Това е една изключително висока, изключително стръмна, изключително непристъпна в буквалния смисъл на думата планина".

Отзвукът от победата е силен. Само след няколко дни се взема решение 21 юни, по нов стил 4 юли, да бъде обявен за боен празник на поделенията от Пловдивския военен гарнизон. Традицията се утвърждава до Втората световна война.

Стефан Шивачев, историк: "За жалост след 1944 година държавата и българската армия имат други приоритети. Тази традиция е забравена. И днес българската армия е необходима, а военните победи на българската армия са един от стожерите на българското национално самочувствие".

Така след 70 години традицията отново е жива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна читалня на открито
Лятна читалня на открито
Разширението на метрото до Черни връх - готово до 24 юли
Разширението на метрото до Черни връх - готово до 24 юли