В дните между 1-ви и 14-ти февруари са посветени на виното- в различни краища на страната започна обичаят по зарязването на лозите. В старозагорското село Априлово традицията от години повелява това да се случва в началото на февруари. Музика с народни танци огласи селото, а хората си пожелаха една плодородна година с хубави вина. След като се изпълни обичаят по зарязването на лозите, се порведе и традиционният конкурс за бели и червени вина на местни производители.

Априлово, Гълъбово

Както повелява традицията рано сутринта жителите на Априлово поеха към лозовите масиви, за да извършат резитбата .Зарязването бе съпроводено с изричане на благословия, а цялото лозе поръсено с червено вино за богата реколта.

Николай Филипов, председател на клуб „Трифон Зарезан“: Искам да пожела на всички мои приятели,на всички гости,на всички лозари,винари,в цялата Община ,в цяла България да са живи и здрави и нека с любов,както ние отглеждаме лозята,така и те също с желание ,с много труд,трудолюбие да отглеждат лозята и да правят хубаво вино.

И на финала на празника хората не пропуснаха да извият кръшно българско хоро и да се почерпят с хубаво вино,като си пожелаха здраве и берекет.