НОВИНИ

Празникът "Индия, намаскар!" - фиеста с огромен положителен заряд

"Индия, намаскар!", който се превърна в неочаквана индийска фиеста с огромен положителен заряд. Както сигурно знаете от телевизионните сериали "намаскар" означава "здравей". Репортаж на Даниела Кънева и оператора Олег Георгиев.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
10:35, 18.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Първи са децата от детските градини и началните класове. Към обяд след училище идват и по-големите. А от сутринта хората на Монна Каушик от сдружението "Девъм" са превърнали със свещички - като на празника на светлините Дивали, и композиция от ранголи - фигури от цветя за късмет, така огромното фоайе на музея, че с влизането си още попадаш в една Малка Индия. И започва концерт презентация - с класически танц на Виктория Маринчева.

И най-малките дори снимат с телефоните си. Покоряват ги децата йоги на Вера Захариева от Федерацията по йога. А фурор произвеждат малките танцьорки на Боливуд танци от 79-то Столично училище "Индира Ганди", в което 35 години се изучава хинди.

Н. Пр. Пуджа Капур - посланик на Индия: Невероятно! Толкова малки деца да танцуват наши класически и боливудски танци, да се учат да пишат на хинди и да рисуват с кана... Такъв огромен интерес към културата на Индия не съм си и представяла. Това е най-върховният момент, откакто стъпих на българска земя - нямам думи.

Пуджа Капур - от новото индийско поколение дипломати, наистина се захласва по нашите деца. И веднага иска да организираме същата фиеста и на поляната в резиденцията ѝ в полите на Витоша.

Най-много деца се трупат в къта за облекло и обичаи на сдружението "Девъм", при индолозите от Софийския университет, където Николай Янков ги учи да пишат на хинди. А тук се учат да рисуват с кана и да играят индийски шах. Така в духовната ни историческа обител се сливат Изтока и Запада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Мексико започна петият кръг от преговорите за предоговаряне на НАФТА
В Мексико започна петият кръг от преговорите за предоговаряне на НАФТА
Откриват традиционния коледен базар в София
Откриват традиционния коледен базар в София