НОВИНИ

Празникът на буквите, словото, науката и културата обедини хиляди

"Върви, народе възродени!" отново огласи булеварди и площади в цялата страна и в чужбина. Защото там, където има поне един българин, днес е празник. Прекланяме се пред великото дело на двамата братя и в Рим, където е гробът на Константин - Кирил Философ.

Милена Кирова
от Милена Кирова Мина Петрова
18:00, 24.05.2017
Чете се за: 02:12 мин.
Още

Честит празник на буквите, на науката и културата, които ни държат будни, с които изписваме дума по дума своите най-съкровени блянове. Затова вървейки по пътеката на българските букви трябва да осъзнаваме, че стъпваме върху нашето на-скъпо богатство.

Буквите - различни, красиви, наши, български - те са неразривна част от паметта и сърцето на българите. Шествие на знаещите, на образованите, на мислещите и мечтаещите изпълни централните софийски улици.

Хасан Карим: Ей божурко - росно цвете, мил градински хубавец ще те наберем в букети, ще те свием на венец и над Кирил и Методий ще блестиш ти шарен цвят.

В центъра на похода на буквите към паметника на техните създатели - светци - бяха децата, но и родителите и учителите - възпитатели на почит към великото дело по създаване на писменост.

- Кои са думичките, които по-често трябва да използваме и да пишем на български?

Емо: Благодаря, моля, обичам те'.
Росица Николова: Най-важният урок е да обичат родината, семейството и съответно да не забравят да четат книги.
Вили: Искам да възпитам любов към българската култура, към българската писменост, за да могат децата да знаят, че благодарение на Кирил и Методий, благодарение на нашата писменост сме се съхранили като народ.

Президентът Румен Радев изтъкна, че днес в йерархията на духа и културата първенци са не политиците, а рицарите на буквите.

Румен Радев - президент на Република България: Езикът ни вдъхновява и езикът ни утешава. Когато духът линее - езикът страда с нас. Страда от правописа ни, губят се от речника му важните думи, страда граматиката. Като в запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине.

Кметът Йорданка Фандъкова се обърна към най-малките - децата - с призива да пазят словото.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух и просветна сила.

Председателят на парламента Димитър Главчев призова да се пише на кирилица. Той се включи в Академичното тържество в Софийският университет за празника на българската просвета и култура.

проф. дфн Анастас Герджиков - ректор на СУ "Св. Климент Охридски": 24 май - празникът на писмеността, духовността и културата е най-българският празник, изпълващ сърцата ни с гордост.
Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Това е денят, в който ние се замисляме за предизвикателствата в образователната система, за нашите учители за нашето образованине и наука.

Всички тези деца с цвете в ръка изписаха символично на кирилица думата "бъдеще". А след 24 май - и думите за почит и признателност - остава да продължим да помним, уважаваме и почитаме създателите на азбуката и да използваме цялото ѝ богатство.


;

Първокласници рецитират "Аз съм българче"

Ученици от 1 "а" клас от софийското 22-ро рецитираха "Аз съм българче" на Иван Вазов. По традиция и тази година, първокласниците ще представят произведението пред Националната галерия "Св. Св. Кирил и Методий". Димана Тодорова и Никола Гелев са били избрани единодушно от своите съученици.

"Аз съм българче и силна майка мене е родила;

с хубости, блага обилна е родината ми мила."

Адриана Байчева, учителка: "Всички деца от нашия клас, от 1 "а" клас, знаят това стихотворение, тъй като смятам, че има стихотворения, които всяко българско дете трябва да знае, смятам, че това е едно от тях."

"Аз съм българче свободно,

в край свободен аз живея,

всичко българско и родно

любя, тача и милея."

Никола Гелев, 7 години: "Госпожата ни изпитваше и като го казвахме и видя, че ние го казваме най-изразително от всички, и ни избра."
Димана Тодорова, 8 години: "Ние го казвахме най-изразително, трябваше да го казваме бавно и силно, ние така го казахме, и избраха нас."

БНТ: "Притеснявате ли се сега? На 24 май ще има много хора, които ще ви гледат и слушат?"

Димана Тодорова, 8 години: "Малко се притесняваме."
Никола Гелев, 7 година: "А мене малко ще ме е срам."

БНТ: Защо? - "Просто понякога съм малко срамежлив."

А след 24 май - и думите за почит и признателност - остава да продължим да помним, уважаваме и почитаме създателите на азбуката и да използваме цялото ѝ богатство.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гайдари поздравиха пловдивчани за празника
Гайдари поздравиха пловдивчани за празника
Ина Вълчанова получи годишната награда на ЕС за литература
Ина Вълчанова получи годишната награда на ЕС за литература