Роботи и дронове превзеха Русенския университет. За четвърта поредна година учебното заведение бе домакин на Празници на роботиката и мехатрониката. Форумът събра участници, които демонстрираха своите изобретения. Част от тях могат да бъдат приложени в реални условия.

Русе

8 отбора от 3 града се включиха в надпреварата. Сред тях – Божидар от Козлодуй и неговите съученици, които бяха нетърпеливи да покажат колата, която са изобретили. Само 10-и клас са и участват за пръв път, но са уверени, че този автомобил може да е пръв помощник в различни спасителни операции.

Божидар Константинов – 10-и клас в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Козлодуй
„В момента се опитваме да инсталираме нещо като парктроник – като види обект отпред, да сигнализира на водача и да му спре цялото движение от контролера. Нещо, което да може да обикаля и да помага на хората.“

Оказва се, че има много млади хора, които се интересуват от роботика и мехатроника и с помощта на уменията и въображението си създават устройства, с които печелят състезания.

Инж. Чавдар Костадинов – методичен ръководител на клуб „Роботика“ в Русенския университет
„Целта на тези празници е да привлечем колкото се може повече ученици и студенти, да ги запалим по роботиката.“

Благодарение на своите изобретения много от членовете на клуб „Роботика“ в Русенския университет вече имат предложения за работа от български фирми и са решили да останат и да се реализират в страната.