НОВИНИ

Празниците са благодатното време за хакерски атаки срещу онлайн магазини

Коледа и Нова година се оказват много благодатен период за хакерски атаки най-вече срещу онлайн магазини. Има опасност и за личните данни на потребителите, ако пазаруват от интернет платформи със слаба киберзащита. Кога ще разчитаме на повече сигурност, вижте в репортажа на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:04, 22.12.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Дори да е невидим цял един виртулен свят съществува паралелно с нашия. Скрито общество от хакери и хора, които се ползват от техните услуги. Маргинали, които също с нетърпение чакат празниците, защото за тях това е урожай. По Коледа и Нова година хората пазаруват най-много и все по-често онлайн. Тогава уязвими стават не само потребителите, но и самите интернет магазини.

Красимир Коцев, експерт по киберсигурност: Най-много зачестяват хакерските атаки срещу онлайн магазини. Това се случва от една страна, когато хакерите искат да променят цената на дадена стока в онлайн магазин, да променят самата стока. По този начин те могат да си купят стоката на нереална цена, която да постави трудности пред онлайн магазина.

От друга страна наблюдаваме факта, когато онлайн магазини наемат хакери, за да съборят конкуренцията. По този начин те успяват да прихванат всички поръчки на хората по Коледа и да са единственото действащо лице.

За тези празници киберзащитата няма как да бъде затегната. Но от средата на идната година се очаква да влезе в сила европейски регламент, известен със съкращението си GDPR. Той цели да увеличи сигурността на личните данни. Фирмите, включително и социалните мрежи, ще бъдат подложени на нови, по-стриктни юридически и технически изисквания. Глобите при нарушаването им ще стигат до 4% от годишния оборот на компанията. При консорциумите-гиганти цифрата може дори да надмине десетки милиони.

Красимир Коцев, експерт по киберсигурност: В момента, ако ние искаме да изтрием информацията си, било то от Фейсбук от Гугъл, от която и да е голяма компания, всъщност ние трием индексирането към тази информация, т.е. начинът тя да бъде открита. Но самата информация остава. С въвеждането на регламента всеки един потребител на дадена компания, платформа, ще може да заяви желанието си неговите лични данни да бъдат изтрити от системата и от всички архиви на системата.

А дотогава просто трябва да имаме едно на ум за паралелния невидим кибер свят. Той също като видимия има своите правила и специалисти, които знаят как да ги нарушават.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата Коледа за бебета, спасени с апаратура от „Българската Коледа“
Първата Коледа за бебета, спасени с апаратура от „Българската Коледа“
Политически реакции след изказването на Доган от снощи
Политически реакции след изказването на Доган от снощи