НОВИНИ

Празнуваме Деня на българската просвета и славянската писменост

24 май e денят, в който се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий. Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г.

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 24.05.2016
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

Съвременната историография приема, че първото честване на празника е през епохата на Възраждането - на 11 май 1851 г. в епархийското училище в Пловдив по инициатива на Найден Геров. Днес Светите братя Кирил и Методий са небесни съпокровители на Европа. Тържества и празнични шествия се организират в цялата страна и от българите в чужбина.

В София Столичната община и Министерството на образованието организират празнично шествие от 10.30. То ще тръгне от Археологическия музей и ще стигне до Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий".

В 11.00 ч. започва официалната церемония пред паметника на светите братя. Програмата включва тържествен водосвет, изпълнение на хора на Националното музикалното училище "Любомир Пипков", участие на деца от софийски училища. Слова ще произнесат президентът и кметът на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията следи за абитуриенти-нарушители
Полицията следи за абитуриенти-нарушители
 Европол: Над 200 терористични нападения са регистрирани в ЕС за 2015 г.
Европол: Над 200 терористични нападения са регистрирани в ЕС за 2015 г.