НОВИНИ

Къде да празнуваме в Новогодишната нощ

Пловдив става рок столицата на България в Новогодишната нощ. Стотици русенци посрещат Новата година на площад "Свобода". Курортите в Благоевградска област ще са пълни с туристи, като голяма част от резервациите са направени още преди месец. Варненци посрещат Нова година на площада, у дома или в уютна механа. По традиция и тази година стотици жители и гости на Велико Търново ще се съберат на площада в центъра на старата столица, за да посрещнат заедно новата 2016 година.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
16:10, 30.12.2015
Чете се за: 02:38 мин.
У нас
Къде да празнуваме в Новогодишната нощ

ППОВДИВ

Акценът в празничната програма е концертът на група "Кикимора" и норвежката рок звезда Йорн Ланде. Това е техният първи проект заедно, като дори не са репетирали за него. Фронтменът на "Кикимора" Николо Коцев обаче е категоричен, че шоуто ще бъде впечатляващо.

Познавачи на рок музиката определят Йорн Ланде за наследник на Рони Джеймс Дио заради близостта в звученето на гласовете им. Скандинавският рок динозавър ще изпълни 4 авторски песни, едното от които за първи път пред публика. "Кикимора", Николо Коцев и Йорн Ланде ще свирят и класическите парчета от 70-те на неповторимите "Дийп Пърпъл", "Рейнбоу", "Блек Сабат", "Уайтснейк".

Малко преди новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев танцьорите от ансамбъл "Тракия" вече ще подгряват публиката с традиционни български хора. Световният шампион по бийт бокс Скилър и поп изпълнителя Любо Киров също са част от празничната програма на Пловдив в първите минути от 2016-та година. Целият спектакъл "Рок Нова година в Пловдив" ще бъде излъчен на живо по БНТ 2 на 31 декември от 22:00 часа.

;

РУСЕ

Традицията за празнуване на площада в центъра на крайдунавския град датира още от средата на 90-те години. В празничния концерт ще участва Лора Караджова заедно със своя балет, както и Фолклорен-танцов театър „Найден Киров“, под чиито съпровод ще се извие първото празнично Дунавско хоро.

Голяма част от хората в празничната нощ ще бъдат в заведения, като в тях вече не са останали свободни места. Други пък ще празнуват вкъщи. Румънци не се очакват в Русе, тъй като през последните години жителите на северната ни съседка предпочитат планинските ни курорти или Гърция.

Традиционно русенци не могат да разчитат на градски транспорт в Новогодишната нощ, тъй като последните курсове на автобусите и тролеите ще са около 20:00 часа. Затова алтернативата за предвижване остават такситата.

;

ВАРНА

Къде варненци ще посрещнат Новата 2016 година, е въпрос на финансови възможности, настроение и желание. Има хора, които отдавна са си запазили куверти за заведения и други, които ще останат у дома със семейството. Немалко от жителите на морския град, особено младите, по традиция се събират на площад “Независимост”, където празничният концерт започва в 23:00 ч. На 31 декември и продължава до около 3:00 часа на 1 януари. За тяхно улеснение е организиран празничен график на автобусите, които през новогодишната нощ ще превозват желаещите безплатно от всички райони на Варна.

В празничната програма ще участват Графа, Криско и група „Мастило“, Силвия Кацарова, младият изпълнител Дамян Попов, българското оперно трио „Сопрано“, духов оркестър „Север“ и с участието на група „Тутурутка“. Предвидени са лазерни ефекти и празнична заря, когато градският часовник отброи 12 часа.

Варненските ресторанти и механи предлагат празнични куверти между 50 и 100 лева в зависимост от локацията и обстановката. Цената включва салата, основно ястие, десерт, мезета, алкохол и безалкохолни напитки. В офертите на някои заведения е включен и оркестър с фолклорна програма или забавления с диджей. Новогодишна вечеря и три дни в хотел на метри от Морската градина струват между 300 и 400 лева. Тези, които предпочитат курорта “Златни пясъци” и “Св. Св. Константин и Елена”, могат да отседнат да празнуват там между 300 и 500 лв.

В по-малките семейни хотелчета богата празнична вечеря и нощувка струват около 70 - 100 лева. Къщите за гости край Варна предлагат стаи средно между 20 и 40 лева на човек. Цената е само за ползване на базата без организиране на вечеря.


;

БЛАГОЕВГРАД

Традиционно Банско, Разлог и Сандански са най-предпочитаните места за посрещане на Новата година. Освен много българи, в градовете ще има и много чужденци, предимно от съседните държави - Гърция, Македония и Турция. Пълни ще бъдат както големите петзвездни комплекси, така и малките къщи за гости. Много са и хората, които ще си останат у дома за празника. Специална програма с песни, танци и хора ще има в Новогодишната нощ на площадите във всички градове от областта. В Благоевград ансамбъл "Пирин" ще представи празничен концерт-спектакъл. На откритата сцена на площад "Георги Измирлиев" ще пеят още Иван Гоцев, Кирил Костов, Стоян Джельов и други обичани и популярни изпълнители.


По-натоварен от обикновено ще бъде трафикът утре - на 31 декември. Най-интензивно движение се очаква по пътя за Банско и по Е-79 към ГКПП "Кулата" и Гърция. От "Пътна полиция" съобщиха, че в натоварените участъци ще има засилено полицейско присъствие.

;

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Домакините от община Велико Търново са подготвили голям празничен концерт и забавна програма, богата почерпка с мезета и баница с късмети, бира и червено вина на корем. Точно в полунощ небето ще се озари от 20-минутна заря, след което ще се извие и традиционното Дунавско хоро. За гостите на старата столица ще има и празнични издания на спектакъла "Звук и светлина" на хълма Царевец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ и Столична община ви канят на новогодишния концерт Сцена под звездите
БНТ и Столична община ви канят на новогодишния концерт "Сцена под звездите"
НАСА предупреждава за тежки последствията от феномена Ел Ниньо
НАСА предупреждава за тежки последствията от феномена "Ел Ниньо"