НОВИНИ

Преброиха над 100 двойки белоглави лешояди в Родопите

95 двойки от застрашения вид белоглав лешояд бяха преброени при редовния мониторинг на вида по долината на река Арда, съобщиха oт Българското дружество за защита на птиците.

преброиха 100 двойки белоглави лешояди родопите
bnt avatar logo
от БНТ
15:29, 12.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
Още

През февруари и март екипите на дружеството посетиха всички известни настоящи и исторически находища на вида в Източни Родопи и установиха 95 заети гнезда като 80 двойки вече мътят, а останалите все още строят и ремонтират гнездата си. Това е с една двойка повече от 2017 г., която беше рекордна с 94 двойки срещу 86 установени при предното преброяване.

Увеличава се и числеността на вида в гръцката част на Източните Родопи, където са преброени осем двойки, а през изминалата са били едва пет. С това общата численост на белоглавия лешояд в Източни Родопи надхвърля 100 двойки.

Повечето от белоглавите лешояди маркирани с GPS предаватели също вече са заели своите гнезда.

Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в миналото в България, но от средата на ХХ век броят му силно намалява и преди 50 години се смята за изчезнал. През 1986 г. е открита колония белоглави лешояди край Маджарово, състояща се от около 20 птици и 3 гнездящи двойки. Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България.

Дейностите по опазване на лешоядите в Източни Родопи се извършват в рамките на проект LIFE.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар горя в квартал Ален мак в Благоевград
Голям пожар горя в квартал "Ален мак" в Благоевград
Георги Семерджиев - Жоро Шопа е задържан в Барселона
Георги Семерджиев - Жоро Шопа е задържан в Барселона