През 2021 година отново ще има преброяване на българите и жилищния фонд в страната. Министерският съвет прие днес необходимия проектозакон за това, предстои той да бъде одобрен и от парламента. Преброяването ще продължи от 22 януари до 15 февруари и за втори път ще бъде на два етапа - електронно и с посещения по домовете.

За 18-и път от 1880 г. насам България ще преброи колко е населението ѝ. През 2011-а то беше 7 млн. и 350 хиляди души, сега тенденциите са категорично към намаляване.

Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика " - НСИ: Може би през 2021-а около 6 милиона и може би и 800 000.

В анкетата и този път ще има задължителни въпроси - пол, възраст както и незадължителни - етнос, вероизповедание. Ще има въпроси за жилищата, като някои от старите ще отпаднат.

Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" - НСИ: Тъй като над 95% от населението има примерно телевизор и това вече не носи полезна информация.

Новото е че експерти ще правят предварителни списъци на адресите и сградите, това е изискване на Европейската комисия. При тези обиколки ще се събират и географските ширини и дължини на всеки жилищен вход, тъй като информацията за населението вече ще се предоставя на Евростат на ниво един квадратен километър.

Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" - НСИ: За да осигурим тази информация, е необходимо ние да имаме координатите на всички сгради.

Първо, на 22 януари, ще започне електронното преброяване, след това ще бъде и класическото с преброители по домовете.

При предишното преброяване България беше на второ място в ЕС след Естония с процент на хората, които се преброиха електронно.Тогава 42 % от българите избраха този начин на преброяване, а сега се очаква броят им да бъде още по-голям.

Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" - НСИ: Имаше около 45 % домакинства, които имаха достъп до интернет, сега те са над 65 %, така че очакваме и дела на електронно преброените да се увеличи.

Преброяването ще струва около 38 млн. лева срещу 27 през 2011 г.

Преброяваме се през януари 2021 г.

Преброяваме се през януари 2021 г.

Министерският съвет одобри проект на Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година.