НОВИНИ

Специално за БНТ говори американецът, направил записа на "Излел е Делю Хайдутин"

Следващият репортаж разказва за американеца, направил записа на песента на Валя Балканска "Излел е Делю хайдутин", полетяла в Космоса. В дома на Мартин Кьониг в Съединените щати бяха нашите специални пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков. Каква изложба подготвя той заедно с фотографа Иво Хаджимишев, и със съдействието на вицепрезидента Илияна Йотова, вижте!

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:39, 10.03.2019
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Остров Вашон, недалеч от Сиатъл. Къщата на американеца Мартин Кьониг носи табелка на български език - Образцов дом. Мартин се увлякъл по българския фолклор в колежа.Казва, че за него българската музика е много интересна и завладяваща. Мартин Кьониг идва за първи път в България през 66-та. А година по-късно негова колежка му предлага да се върнат отново, за да направят записи на фолклорни песни.

Мартин Кьониг: Тя е чула как пее Валя в Копривщица и е записала името й. Когато отидохме заедно в България, първия човек, когото потърсихме беше Валя Балканска.
Показва ни техниката, с която записал песента Излел е Делю хайдутин, която лети в Космоса.
Мартин Кьониг: Отидохме в Смолян, в малка класна стая в едно училище, цялата в дърво, с нисък таван. Най-лошата стая за запис. Записахме песента само веднъж. Гайдарите бай Лазар и бай Стефан бяха чудесни. Сложихме ги в дъното на стаята, защото звучат силно, а Валя отпред. Имахме един микрофон за атмосферата, един микрофон за Валя. Така направихме записа.
Иво Хаджимишев, фотограф - Валя Балканска е издържала един огромен невероятен кастинг. Представете си от цялата планета, по една грамофонна има плоча от всяка страна. Колко музика е изслушана, за да се спрат на нейното пеене.
Преди 10-на години световноизвестният етнограф, направил хиляди снимки и записи от Балканите, се запознава с фотографа Иво Хаджимишев, който също прави подобни снимки. Иво Хаджимишев, фотограф: Това е един янки, който обикаля Балканите и е между хората. Той е щастливец, защото е снимал хората, които пеят, които се веселят и танцуват и не са обвързани с никакви ансамбли. В снимките му от България в 60-те години все още показват българското село в истинския му вид. Мартин е ценен за нас, защото е имал един честен, добронамерен приятелски поглед към България.
Иво Хаджимишев изследва целия архив на Мартин Кьониг, за да подготвят изложба със 70 фотографии от 7 държави, която ще бъде открита в България през септември. Тогава американецът, който е влюбен в българския фолклор, отново ще посети страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътнически самолет със 157 души на борда се разби в Етиопия
Пътнически самолет със 157 души на борда се разби в Етиопия
Димитър Маринов: Българският негативизъм е поетичен, не е реален
Димитър Маринов: Българският негативизъм е поетичен, не е реален