НОВИНИ

Цацаров и Гешев коментираха решението на Радев за избора на нов главен прокурор

В интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров и избрания за негов наследник Иван Гешев коментираха решението на президента по казуса с избора на нов обвинител номер едно. Вчера Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев на поста. Според Сотир Цацаров и Иван Гешев президентът Радев е изпълнил конституционните си задължения. Още по темата от репортера ни Надежда Василева

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:02, 08.11.2019
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Сотир Цацаров, главен прокурор: Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията, както казах и на зададени преди това въпроси, му дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист или гражданин, но не е редно да ги коментирам с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор
Иван Гешев: Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която стои зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия Висш съдебен съвет и тези, които гласуваха за мен на изслушването и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава, надявам се, че Висшия съдебен съвет ще продължи по този начин със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура при следващото заседание, когато и да е то.

Притесняват ли ви мотивите на президента?

Нищо не ме притеснява, какво да ме притеснява?
;
Корнелия Нинова, председател на БСП: Бих искала да припомня позицията на БСП, която съм изразила от името на нашата група на 31 юли, преди 3 месеца, тук от трибуната на парламента - че състезание само с един участник не е истинско състезание, че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. Била съм доста остра в това изказване. Казвам, че сме се надявали Борисов да внесе здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост.
Красимир Ципов, ГЕРБ: Това е конституционно правомощие на президента. Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС. Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. И именно тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор, бяха в основата на тези предложения. Визирам представители на "Демократична България".

Защо правителството не предложи своя кандидатура - това е законова възможност, не е задължение, не е ангажимент правителството. Всички представители на правителството - министъра на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси.
Хамид Хамид, ДПС: Политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират това производство, защото в цялата процедура ние сме извън нея. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам? Отказвам да коментирам!
Красимир Каракачанов, ОП: Един от аргументите, нали, че имало обществено несъгласие, както имаше несъгласие, така имаше и съгласие. Но в края на краищата това е част от прерогативите на президента, така е преценил, така е постъпил. Не мисля ,че трябва да се драматизира излишно.
;

Сотир Цацаров и Иван Гешев отказаха да влязат в детайли по мотивите на президента да не подпише указа. И двамата казаха, единствено пред камерата на БНТ, че държавният глава е изпълнил конституционните си задължения. Гешев каза, че не е притеснен от мотивите на президента.

Един от основните аргументи на държавния глава да не подпише указа е липсата на състезателност в процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като има един единствен кандидат и това е Иван Гешев.

;

Сотир Цацаров и Иван Гешев дойдоха в парламента за среща с представители на Венецианската комисия, която е закрита за медиите и продължава и в момента.

По-рано днес в кулоарите на НС представители на различни политически сили коментираха казуса. Според тях партиите не трябва да оказват влияние върху решенията на ВСС.

;

Какво следва оттук нататък?

Трябва да бъде насрочено заседание на пленума на ВСС. Ако кандидатурата на Гешев получи 17 и повече гласа, то тогава президентът трябва да подпише указа за назначаването му. Ако получи по-малко гласове, то тогава трябва да стартира нова процедура за избор на нов главен прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж обра банков клон в столичния квартал Сухата река
Мъж обра банков клон в столичния квартал "Сухата река"
Борисов в Женева за лидерска среща Стратегически диалог за Западните Балкани
Борисов в Женева за лидерска среща "Стратегически диалог за Западните Балкани"