Чествания и възстановка по повод 143-годишнината от Априлското въстание има и в Копривщица.

Копривщица

Копривщица - градът, в който преди 143 години гръмва първата пушка! Тук на площад "20-ти априлий" епизоди от избухването на Априлското въстание напомнят за героизма и саможертвата на героите от далечната 1876 година. Историята оживява на това емблематично място за България.

В Копривщица днес е кулминацията на честванията по повод 143-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поднесе венци и цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата "Успение Богородично", а след това произнесе слово пред паметника-костница в града.© снимки: Цветелина Катанска
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: "Преди 143 години тук шепа смели мъже са направили така, че да увлекат след себе си всички българи и Европа да ни чуе. Да заявят, че не искат повече да бъдат роби и България има право да бъде свободна. Заради тази жажда за свобода, днес сме това, което сме и ние трябва да помним, да знаем, да пазим и да предаваме на идните поколения. И трябва да бъдем горди. Горди, защото имаме славна история и разбира се славно бъдеще, надявам се."

Преди 143 години хиляди българи въстават срещу османските поробители. И въпреки, че въстанието е неуспешно, а краят му – кървав, отзвукът по света е голям. Именно от Копривщица се ражда идеята за силна и свободна България.


Тази вечер на живо от Панагюрище Българската национална телевизия ще излъчи Тържествената заря-проверка по случай 143 години от Априлската епопея.