НОВИНИ

Преди България Макрон ще посети и Румъния

Драстични мерки за сигурност в Букурещ заради посещението на президента на Франция днес в Румъния, пише вестник "Адевърул" и допълва, че охраняването на Еманюел Макрон на територията на Румъния ще започне още от пистата на летище Отопени, а движението на превозните средства по национален път 1 ще бъде спряно до преминаването на френската делегация.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:00, 24.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
българия макрон посети румъния

Очаква се френският държавен глава да пристигне малко след 12,30 часа, като първо ще се срещне с румънския си колега Клаус Йоханис, с когото ще дадат и съвместна пресконференция. Макрон ще има среща и с министър-председателя на Румъния Михай Тудосе. Френският президент ще посети Националния музей на селото "Димитрие Густи" в румънската столица. От 19,30 часа в сградата на президентството в Букурещ ще има прием, даван от президента на Румъния в чест на президента на Франция, отбелязва вестник "Ромъния либера".

Френският президент може да бъде посрещнат в Букурещ от голям протест на пътните превозвачи, който обаче не е получил разрешение за провеждане от столичната община, допълва информационният сайт "Зиаре".

Румъния е държавата с най-голям икономически растеж в Европейския съюз, който се дължи основно на големите градове университетски центрове, където се концентрираха инвестициите в услуги в последните 10 години, но и които са индустриални центрове, които генерират експорта на стоки, пише изданието "Економика". Като двигатели на растежа основно се смятат столицата Букурещ и Клуж, градът, където има най-много фирми в АйТи сектора и откъдето в света се изнасят услуги с висока добавена стойност. Проучване на Световната банка показва обаче, че и в други градове в Румъния приходите на фирмите са се увеличили значително, като например в Търгу Жиу, където за периода 2011-2015 година се забелязва ръст от близо 25 на сто на фирмените приходи. "Второстепенните градове в Румъния влязоха в тенденцията за ускорен икономически растеж и в последните години имат все по-високи нива на растеж", обясняват експерти на Световната банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Късметлия грабна 759 млн. долара в американска лотария
Късметлия грабна 759 млн. долара в американска лотария
Евростат: Българинът яде най-евтиното месо в Европа
Евростат: Българинът яде най-евтиното месо в Европа