НОВИНИ

Преди "Евровизия" - кои са фаворитите?

Как се готвят българските участници за от Equinox преди песенния конкурс в Лисабон? Каква е нашата конкуренция?Вижте разговора в "Денят започва с Георги Любенов" с певицата Милена Цанова, продуцента Дидо от Deep Zone, както и Васил Иванов, ръководител на комуникационния екип на БНТ за Евровизия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:03, 22.04.2018
7316
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

"Евровизия" е повече от конкурс - тя дава среща на изпълнители от цяла Европа. А отвъд ритъма, музиката, клиповете и изпълнението се крият послания - за любов, мир, разбирателство.

ИЗРАЕЛ

Наричат песента ѝ "Играчка-вирус", а самата Нетта от Израел - Оne women show.

В нейното шоу властват цветовете - ярките и ритъма. Закачлива, но и откровена - тя пее за правата на жените. Насърчава ги: да не бъдат играчки, да се борят срещу сексуалния тормоз, точно като движението #MeToo.

Нета Баржилай - представител на Израел в Евровизия 2018: Мисля, че живеем във вълнуващи времена, когато жените търсим и намираме нашия глас. Вече излизаме и казваме ясно, че не е необходимо да играем роли или да се съобразяваме с това, което нечии стандарти диктуват за нас.

"Ние сме тук само за минута - по-добре да се наслаждаваме на пътуването", казва Нета. А обяснението ѝ за успеха не се подчинява на стандартното, на общоприетото.

Нета Баржилай, представител на Израел в Евровизия 2018: Можем да правим нещата по различен и уникален начин и пак да успяваме. За мен е голяма чест да пея песен, посветена на еманципацията на жените.

ФРАНЦИЯ

Песен за бягството, спасението и надеждата. "Мадам Мосю" от Франция разказват история с музика. История, започнала от Либия. За да избяга от насилието, млада жена рискува всичко.

Емили Сат - "Madame Monsieur" - представители на Франция в Евровизия 2018: "Затова тя е взела малка лодка и по-късно е намерена от спасителен кораб, където в последствие се е родила малката Mercy. Песента се казва Mercy. Както знаете това е израз на благодарност на френски, а и самото име, на английски, има много силен смисъл, изразява милосърдие. Прочетохме за тази история в Туитър и наистина бяхме докоснати от нея, защото посланието е, че винаги има възможност за щастлив изход, дори и от най-трудната ситуация.

ИТАЛИЯ

Тероризмът в Париж, Брюксел, Ница, Кайро, Барселона, Лондон, Ню Йорк, Манчестър - за това пеят Мета и Моро от Италия. Името на песента - "Не ми направи нищо". Посланието - неподчинение, протест срещу онези, които нараняват, които не ценят човешкия живот.

БЪЛГАРИЯ

Да приемаш хората такива, каквито са, без предразсъдъци - това се крие отвъд думите в песента на България - "Bones".

Джони Мануел - група "Еquinox" - представители на България на Евровизия 2018: За мен посланието на "Кости" е единство.
Владо Михайлов - група "Еquinox" - представители на България на Евровизия 2018: Едно такова послание, каквото носи песента - за една любов, толкова силна, че те води отвъд материята, всеопрощаваща, спасяваща.

ГЪРЦИЯ

И пак за обич пее гръцката изпълнителка - "Как мога да докажа, че бих умряла за теб. Че бих дала живота си за теб. Че ти си началото и краят. Ти си всичко"

Песен-диалог между гражданина и държавата - Гърция. Той я обича. Мечтае. Готов е на всичко за нея, за своя народ.

Те - изпълнителите от България, Израел, Франция, Гърция, Италия и още 38 държави създават много повече от музика, те изпращат послания към света.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова услуга в помощ на хората в неравностойно положение в Бургас
Нова услуга в помощ на хората в неравностойно положение в Бургас
Почина най-възрастният човек на света - 117-годишната японка Наби Таджима
Почина най-възрастният човек на света - 117-годишната японка Наби Таджима