НОВИНИ

От нашите пратеници: Нагласите на германците преди парламентарния вот

Повече от половината от германците смятат, че страната им се развива в правилната посока, а 63% са доволни от начина, по който функционира демокрацията. Според Изабел Хофман от фондация "Бертелсман" хората смятат голямата коалиция за изчерпана, но всяка друга коалиция би довела до промени в курса на развитие. Предимството е, че различни варианти на коалиции вече се изпробват в провинциите.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:11, 23.09.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Германците са по-големи оптимисти за бъдещето от своите европейски съседи. Това показва проучване на германската фондация Бертелсман, проведено сред гражданите на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Полша и Испания. Повече от половината от германците смятат, че страната им се развива в правилната посока, а 63 процента са доволни от начина, по който функционира демокрацията.

За сравнение - само 13 процента от италианците са оптимисти за собствената си държава, а във Франция, дори след избирането на Макрон, едва 36 процента смятат, че страната им върви в правилната посока. Откъде черпят оптимизма си германците? Изабел Хофман е един от акторите на проучването.

Изабел Хофман фондация "Бертелсман": "Има три причини за оптимизма на германците. Първата е стабилната икономическа ситуация в Германия, която се отразява и на живота на хората. Когато питаме как си промени благосъстоянието ви през последните години, 80 процента казват, че е стабилно или дори се е подобрило".

Според Хофман втората причина за оптимистичния поглед в бъдещето е политическото успокояване пред последните година. През 2015 година Германия беше разтърсена от бежанската криза. Позицията на Меркел ѝ навлече гнева дори на сестринската партия от Бавария -Християнсоциалния съюз. През последната година двете формация отново говорят с един глас.

Третият фактор, оказал влияние на на нагласите на германците, са събитията по света.

Изабел Хофман - фондация "Бертелсман": "Това е факторът - сравняване със ситуацията при другите. Събитията във Великобритания, Америка, Франция направиха дълбоко впечатление на германците".

Тероризмът и миграцията остават важни за германците, но те не доминираха предизборната кампания. По-важни бяха например пенсиите, заетостта, наемите и автомобилната индустрия.

Изабел Хофман: "Огромна тема беше германската автомобилна индустрия и дизеловия скандал. Всички политици бяха много активни по темата. Големият въпрос е как да действаме в такива ситуации и какво е бъдещето на автомобилната индустрия".

Според Хофман за германците стабилността е изключително важна. Тя смята, че сред хората битува усещането, че голямата коалиция между консерваторите и социалдемокраците се е изчерпала. От друга страна, всяка друга коалиция би довела до промени в курса на развитие.

В провинциите вече се изпробват различни варианти на коалиции. По думите на Хофман - това е и предимство на германската политика - че преди нещо да се случи на национално ниво, под някаква форма то вече е изпробвано в провинциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи национални хайдушки празници в Чепеларе
Първи национални хайдушки празници в Чепеларе
С колело от Ком до Емине - да надминеш себе си
С колело от Ком до Емине - да надминеш себе си