НОВИНИ

Преди началото на новата учебна година ремонтите в училищата продължават

По-малко от две седмици преди началото на учебната година, ремонтите продължават в 460 училища. В 21 от тях те ще продължат и след 15 септември. От просветното министерство уверяват за БНТ, че това няма да попречи на нормалното откриване на учебната година, а където се налага, временно часовете ще се провеждат в друга сграда.

Милена Кирова
от Милена Кирова Екип на "По света и у нас"
20:00, 04.09.2017
Чете се за: 01:54 мин.
Още

И след първия учебен ден в част от училищата ще продължи да се санира, да се ремонтират покриви и кабинети. От началото на годината в над 800 ремонта в училищата в страната са започнали ремонти, повече от половината все още продължават.

Ремонти на училища в страната:
  • 843 основни и текущи
  • 383 - приключили
  • 460 - продължават
  • 21 - продължават след 15.09.17 г.

В момента в София се извършват ремонти в 72 училища. По данни на Столична община в 9 от тях ремонтните дейности може да продължат и след 15 септември.

Ремонти в София:
  • 72 училища
  • 9 училища - ще продължат след 15.09.17г.

През новата учебна година учениците от столичното 36-то училище "Максим Горки" ще обядват в изцяло обновена столова.

Светла Нотева - директор на 36 СУ "Максим Горки": Най-важното е, че става прекрасно и столовата част и кухненската част, за да може тука да се готви, да се хранят децата с прясна хубава храна и 4 класни стаи, които са подготвени затова, че училището е голямо и имаме нужда от класни стаи.

Ремонтът на училището струва 400 хиляди лева и е за сметка на общината.

Калин Николов - заместник-кмет на район "Красно село'': Със сигурност до началото на новата учебна година обектът ще бъде предаден на училището във вида, в който трябва да бъде.

В 20 училища в Русенска област в момента се правят ремонти. От Регионалното управление на образованието уверяват, че до 15 септември всички дейности ще са приключили.

Ремонти в Русе:
  • 20 училища
  • 1 градина - ще продължи след 15.09.17 г.

Мащабни ремонти в училищата в Русенско в момента не се правят - в повечето случаи частично се боядисват класни стаи, в гимназията по строителство се изгражда рампа за инвалидни колички, а в училище "Васил Левски" в Русе се подменя дограмата на физкултурния салон. За това общината е отпуснала 15 хиляди лева.

Галин Ганчев - директор на училище "Васил Левски" - Русе: Салонът беше с едни метални конструкции, метална дограма. Децата през зимата мръзнеха… Непременно общините трябва да помагат на училищата, защото с бюджетите, които се отпускат на училищата, могат да бъдат отделяни там някакви средства, но за съвсем козметични ремонти.

От училището отчитат, че ролята на самия колектив също не е без значение - в края на годината ученици и учители са участвали в конкурс и са спечелили няколко бидона с боя, с която в понеделник ще боядисат оградата.


Всички 128 училища в Благоевградска област са освежени и ремонтирани преди началото на учебната година. По-големи ремонти, за повече от 1 милион лева, се извършват в четири от училищата в региона. Само там дейностите ще продължат и след 15 септември.

Ремонти в Благоевград:
  • 128 училища
  • 4 училища - ще продължи след 15.09.17 г.

Две от учебните заведения се намират в Благоевград, останалите две са в Разлог и Сандански. Най-голям е ремонтът в Благоевградската професионална гимназия, където до дни започва изграждането на триетажна пристройка, в която ще се обособят нови кабинети, лаборатории, работилници, както и модерен физкултурен салон. От Регионалното управление по образованието са категорични, че продължаващите ремонтни дейности няма да попречат на нормалното провеждане на учебния процес.

Ивайло Златанов, директор на Регионалното управление по образованието в Благоевград: "При никакви обстоятелства да не се нарушава учебния процес, т.е. след учебни занимания, в съботно-неделни дни или ако са в учебно време да са в единия край на училището, в едната част на сградата да се извършва ремонтни дейности и съответно в другия да тече учебен процес."

От Министерството на образованието и науката съобщиха за БНТ, че са отпуснали над 150 хил. лева за ремонт на гимназии в Сандански и Якоруда. Училището в гоцеделчевското село Слащен пък е получило над 52 хил. лева за обновяване на сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ ще внесат нова резолюция в СС на ООН за Северна Корея
САЩ ще внесат нова резолюция в СС на ООН за Северна Корея
Победа за Ангела Меркел в телевизионния дебат с Мартин Шулц
Победа за Ангела Меркел в телевизионния дебат с Мартин Шулц