НОВИНИ

Преди началото на политическата 2016-та - какво да очакваме

След дълга ваканция от новата седмица депутатите се връщат в пленарната зала. Какво предстои в първите дни от новата сесия на Народното събрание и очакват ли ни нови размествания и прегрупиране на силите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:49, 10.01.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Политическите процеси в края на миналата година подготвиха ударно и интересното начало на новия политически сезон. Колко стабилно ще е управлението? В близките дни преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок трябва да очертаят как ще се предоговори коалиционното споразумение, след промените в Конституцията, които се превърнаха в ябълката на раздора. Доведоха до оставката на Христо Иванов от министерския пост и провокираха лидера на ДСБ Радан Кънев да мине в опозиция. Сега, партиите в Реформаторския блок трябва да намерят взаимно изгодната формула, при която едни са в опозиция, други в управлението. Междувременно от "Движение България на гражданите" призоваха ДСБ да преосмисли решението си за излизане от властта. Новото коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ трябва да стане факт до 25 януари, уверяват от двете формации.

Пред БНТ Менда Стоянова, която е част от преговорния екип на ГЕРБ каза, че все още няма яснота за окончателните промени в споразумението, но според нея корекции трябва да има само в частта, свързана със съдебната реформа.

Менда Стоянова, ГЕРБ: "Там може би трябва да има допълнение към споразумението с няколко точки, с които да се поеме ясен ангажимент какво точно във времето трябва да се случи в тази област. Колкото до останалите области аз не виждам причина да се преразглежда това споразумение. Та ние само преди година се договаряхме по тези точки, за да направим това правителство".

Приемането на закона за съдебната власт - това пък е най-важната и спешна задача, която новият министър на правосъдието Екатерина Захариева си постави за началото на година. Стига да получи подкрепа и от парламента.


;

Предстои да видим и какво ще е отношението на ДПС към управлението, след драматичната раздяла на партията с доскорошния ѝ председател Лютви Местан. Интересно, кой от тройката в сряда ще представи приоритетите на партията за новия политически сезон и къде ще седнат отцепниците. Лютви Местан и последвалите го петима депутати още утре ще подадат в деловодството на НС заявления, че напускат парламентарната група на ДПС и стават независими депутати. Това съобщи за БНР Хюсеин Хафъзов.

От ляво вече обвиха, че ще предложат промени в изборното законодателство, а вниманието им, очаквано, ще бъде насочено предимно към социалните теми.

Михаил Миков, председател на БСП: "През тази година ще бъдем още по-настойчиви в отстояване в едно по-справедливо данъчно законодателство, включително и като част от мерки, насочени срещу борбата с бедността. Очевидно е, че бедността се явява основен проблем".

От левицата се заканиха, че ще поискат вот на недоверие на правителството. Дали ще конкретизират това намерение - новият политически сезон ще покаже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическа дестинация - Мирково
Туристическа дестинация - Мирково
Нова бариера на Гребната база изненада пловдивчани
Нова бариера на Гребната база изненада пловдивчани