НОВИНИ

Преди началото на Световния икономически форум в Давос

Четвъртата индустриална революция, но също миграцията, борбата с бедността и климата са темите тази година на Световния икономически форум в Давос. Четиридневната среща в швейцарския град започва в сряда. В нея ще участват 2500 души, сред тях 40 държавни и правителствени лидери. След атентатите в Париж мерките за сигурност са по-строги от всякога.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:32, 19.01.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Знаменитости като актьора Леонардо Ди Каприо и звездата от Формула 1 Кристиан Фетел тази година ще си оспорват общественото внимание с Бил Гейтс, Боно, гръцкия премиер Ципрас и канадския му колега Джъстин Трюдо. За участие е необходима покана за Форума и ако човек не е световен лидер, той поне трябва да ръководи неправителствена организация. Или фирмата му да прати 27 хиляди швейцарски франка, плюс членство във Форума и скъп хотел. Срещите традиционно са публични, достъпни за всички, затворени - само срещу заплащане или покана, и частни, за които дори не се узнава.

Филип Рьослер - управителен директор на Световния икономически форум: "Голямата тема, разбира се, е четвъртата индустриална революция, съчетанието на традиционната и дигиталната индустрии. Тази година има и още два стълба. Първо хуманитарната, бежанската криза и третия стълб - причините за бежанската криза. Ще разгледаме геополитически въпроси, политически и дипломатически проблеми в Близкия Изток и Източна Азия".

Китай остава мотор на глобалния икономически растеж, но заради бавното възстановяване на световната икономика, страната трябва да разчита предимно на вътрешното търсене в два аспекта - инвестиции и потребление, изтъкват икономисти.

проф. Джъстин Ифу Лин - Пекински университет: "Миналата година Китай осигури 40 % от глобалния растеж, през 2016 г. мисля, че ще постигне ръст от 6,5-7 %. Това означава, че ще даде поне една трета от световния растеж".

За трите дни на форума населението на Давос ще скочи от 11 хиляди на 30 хиляди души. За сигурността тази година са мобилизирани стотици полицаи и 4 500 военни с кучета.

ген: Жан Марк Халтер: "Разположили сме изтребители FА-18 и самолети Пилатус. Имаме и въоръжени хеликоптери за спиране на нисколетящи обекти".

Целта на форума е споделяне на идеи и установяване на контакти. Вероятно най-известният резултат е избягването на война между Турция и Гърция през 80-те след установило се лично доверие на среща между премиерите Тургут Йозал и Андреас Папандреу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Хърватия си искат кирилицата
В Хърватия си искат кирилицата
Туск: Европа има 2 месеца да овладее миграцията
Туск: Европа има 2 месеца да овладее миграцията