НОВИНИ

Преди Никулден: Проверки на търговците на риба в страната

Дни преди Никулден, инспектори от Агенцията по безопасност на храните започнаха проверки на търговците на риба, по борсите в страната и в заведения за обществено хранене. Инспекторите следят дали рибата се продава на регламентирани места и какъв е произходът ѝ. Очаква се тази година цената на килограм шаран да е между 6 и 7 лева.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Екип на "По света и у нас"
19:30, 04.12.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

След 2 дни ще сложим на масата традиционния шаран. Целта на проверките е риба със съмнително качество и без документи за произход да не достига до пазара. Инспекторите твърдят, че търговците стават все по-изрядни, но е важно потребителите да купуват от регламентирани обекти. Защото рибата от багажници и сергии крие рискове.

Галя Викьова - БАБХ, София-град: Не знаем какъв е произхода на тази риба, как е съхранявана. Това са нерегламентирани места и винаги има риск за потребителя. Възможно е да има паразити. Няма никакъв контрол върху нея.

В столицата тази година в големите супермаркети кг шаран се продава за 6 лева, а в по-малките магазини достига 7 лева.

Владимир Ангелов - търговец на риба: Това се дължи на факта, че веригите зареждат с тонове риба и е възможно да е по-ниска цената.

Във Варна освен шарана се търси много и черноморска риба за празника. Най-евтина е трицоната - 3 лв. за килограм, а най-скъп е калканът - 28 лева. По-предвидливите вече са напазарували.

- Рядко купувам в последния момент, винаги си вземам по-напред... но по-богат избор има тази година.

Как да разпознаем дали рибата е прясна? Върху повърхността на пресния шаран има тънък слой слуз. Ако слоят е плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Освен това люспите на пресния шаран са блестящи, а хрилете - розово-червени.

Най-добре е шаранът да е между 2 и 3 килограма. Под 2 кг няма достатъчно месо, а над 3 кг се събира много мазнина. Засилени проверки извършват и от риболовната инспекция. Във Варна вече са съставили актове на трима рибари за незаконен улов, а днес проверяваха рибари в Несебър, които извършват стопански риболов. Инспекторите следят дали декларираното количество риба отговаря на това, което е на борда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният секретар на НАТО призова Русия да освободи украинските моряци
Генералният секретар на НАТО призова Русия да освободи украинските моряци
Украйна обяви отварянето на Керченския проток за търговски кораби
Украйна обяви отварянето на Керченския проток за търговски кораби