НОВИНИ

Преди референдума в Унгария

Унгарците са в очакване на утрешния референдум за мигрантските квоти, организиран от правителството на Виктор Орбан. Той вече насърчи сънародниците си да отхвърлят квотите за бежанци, наложени от Европейския съюз. За основните послания в кампанията разказват специалните ни пратеници в Будапеща - Цветелина Йорданова и Станислав Ангелов.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова оператор: Станислав Ангелов
20:09, 01.10.2016
Чете се за: 01:55 мин.
По света

"Да не рискуваме бъдещето на страната. Да гласуваме с "не"!"- плакати с този призив се виждат на всяка крачка в Будапеща. Така е и в цялата страна. Кампанията на управляващата партия Фидес през последните 3 месеца беше изключително активна.

Близо 10 000 билборда с въпроса "Знаете ли, че ..." дават различни аргументи на унгарците да отхвърлят мигрантските квоти. Основните послания са, че политиката на Брюксел към мигрантите е провал, че с имигрантския поток в Европа влизат терористи, че безконтролната миграция заплашва културната идентичност на унгарците и цяла Европа.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: "Губим европейските си ценности и идентичност като жаби, които се варят на бавен огън. Скоро ще има все повече и повече мюсюлмани и няма да можем да познаем Европа. Сегашната политика на Брюксел ще доведе до цивилизационна катастрофа."
Янош Халаз, говорител на парламента - Фидес: "Терористите се възползват от бежанската вълна, възползват се от беззащитността и наивността на Европа. При атаките в Париж загинаха 150 души, при нападението в Брюксел през март бяха убити 32 - ма невинни. Унгарското правителство и Фидес изразиха загриженост от самото начало и за съжаление опасенията ни се потвърдиха."

Преди година Унгария се оказа в епицентъра на мигрантската криза - на пътя на мигрантския поток към Австрия и Германия.

В Будапеща миналия септември жп гара Келети беше изпълнена със стотици мигранти, чакащи влакове за Австрия.

Днес на жп гара Келети в сърцето на Будапеща нищо не напомня за сцените отпреди година, по улиците не могат да се видят мигранти, но въпреки това за унгарците миграцията се оказа най-горещата тема.

Квотната схема, която разпали страстите в Унгария, беше приета от ЕС миналата година и предвижда разселването на 160 000 мигранти от Гърция и Италия. Досега са разселени едва около 5600 души. Унгария не е приела нито един, но за нея са предвидени 1294. Крайнодясната партия Йоббик призова привържениците си да отговорят с не на референдума. Опозиционните социалисти се обявиха за бойкот.

Унгарската Либерална партия, която има само един депутат в парламента, е единствената, която призова унгарците да кажат Да на Европейския съюз.

Анет Боз, Либерална партия: "Унгарското правителство определено има вътрешнополитическа мотивация да каже"не" и да изпрати послание в Брюксел, че ние не се нуждаем от общоевропейско решениe. Но ние мислим, че имаме нужда от общо решение, имаме нужда от солидарност и затова казваме "Да"!"

Партията с името "Куче с две опашки" призовава избирателите да пуснат невалидни бюлетини. Тя определя кампанията на правителството като насаждане на страх и омраза и изпълни Будапеща с контра - послания от типа - "Един унгарец по-скоро ще види НЛО, отколкото бежанец." и "Брюксел, все още обичаме парите ти."

Ференц Себо, Партия "Куче с две опашки": Всичко започна на шега, но истинските партии станаха за посмешище, затова ние станахме истинска партия. Проблемът с кампаниите на омразата е това, че те изтъкват лошото във всичко и без значение на коя страна сa, това прави атмосферата в Унгария потискаща.

Миналата вечер на площад Кошут пред парламента имаше митинг в подкрепа на бежанците. Но макар и шумни, противниците на референдума са малцинство в Унгария, а резултатът от вота изглежда предизвестен - мнозинството унгарци ще отхвърлят квотите и ще подкрепят Орбан. И макар референдумът да няма задължителен характер, политическите последици ще са огромни не само във вътрешнополитически план. Защото унгарското "не" всъщност е адресирано към Брюксел и към европейските лидери - или както пише на една от листовките на управляващите - "Да изпратим на Брюксел послание, което там да разберат."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френска пиеса дава началото на юбилейния 60-ти сезон на Сатирата
Френска пиеса дава началото на юбилейния 60-ти сезон на Сатирата
Евродепутатите ще подготвят нова пътна карта за Европа
Евродепутатите ще подготвят нова пътна карта за Европа