НОВИНИ

Преди спорния референдум в Босна и Херцеговина

Две десетилетия след края на войната в Босна и Херцеговина, напрежението в страната отново ескалира. Този път поводът е насрочен за утре референдум в една от трите федерални единици - Република Сръбска. На вота утре босненските сърби ще отговорят на въпроса дали празникът на републиката да остане на 9 януари. На 9 януари 1992 г. е обявено създаването на босненска сръбска държава и така се разпали войната, която доведе до смъртта на повече от 100 000 души и остави милиони без дом. Конституционният съд на Босна и Херцеговина постанови, че честването на тази дата е дискриминационна за несръбското население.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:09, 24.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Млад мъж на име Стефан, роден по време на войната в Босна и Херцеговина, баща му е убит и единственото, което му е останало е православната вяра и родината му. За това разказва агитационен клип за утрешния референдум в Република Сръбска.

Преди вота напрежението се нагнети още повече заради интервю на Сефер Халилович - командир от някогашната босненската армия. Според него вотът е подривен за Дейтънското мирно споразумение и директно нарушава решение на конституционния съд. Халилович дори прави предположение, че в резултат на референдума Република Сръбска може директно да изчезне.

генерал Сефер Халилович - командващ Босненската армия по време на войната от 92-95 г.: "Няма да позволим на никой да разполовява страната. Република Сръбска беше изградена чрез военни престъпления и няма да мълчим вече".

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик, който насрочи референдума и замина за Москва да се срещне с президента Владимир Путин, нарече реакциите на босненските мюсюлмани "истерия".

Милорад Додик - президент на Република Сръбска: "Това не е референдум за отцепване, както мнозина искат да го изкарат. Това не е даже начало на подобен процес".

Босненските мюсюлмани от своя страна се опасяват, че утрешното гласуване е тест за по-сериозен референдум - за независимост - през 2018 г.

Бакир Изетбегович - председател на Председателството на Босна и Херцеговина: "Никой не е по-готов от нас да защитава тази страна по всякакъв начин и докрай. Никой не трябва да кара хората, които обичат тази страна, да доказват това отново".

Сръбски официални представители заявиха, че са готови да защитават Република Сръбска, ако тя бъде нападната, и наредиха на сръбската армия да бъде по-бдителна. Американското посолство в Сараево заплаши с неопределени "последици", ако референдумът не бъде отменен, докато руският посланик открито подкрепи вота и заяви, че той е акт на демокрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милиони останаха без вода след поредни удари срещу Алепо
Милиони останаха без вода след поредни удари срещу Алепо
Македонското външно: плочата на Каймакчалан е незаконно поставена
Македонското външно: плочата на Каймакчалан е незаконно поставена