НОВИНИ

Преди срещата на министрите на отбраната на НАТО

НАТО има опасения, че Русия може да използва военноморски сили, начело със самолетоносача "Адмирал Кузнецов" за въздушни удари върху цивилни в Алепо. Това заяви генералният секретар на Алианса преди утрешната среща на министрите на отбраната. Министрите ще обсъждат операция "Sea Guardian" за спиране на нелегалната миграция в Средиземно море, както и плановете за разполагане на натовски войски в Балтийските републики и Румъния.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Красимир Стоичков
18:58, 25.10.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

НАТО внимателно следи движението на руската бойна група по море, която трябва да навлезе в Източно Средиземно море. Притесненията на Алианса са, че те може да бъдат използвани за въздушните удари срещу цивилни в Алепо, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: "Това предизвиква сериозни притеснения относно ангажимента на Русия да постигнем политическо решение на конфликта в Сирия. Още въздушни удари от руски самолети само ще влошат хуманитарната ситуация в Алепо и затова призоваваме Русия да спре бомбардировките над Алепо".

Търсим открит диалог с Москва, за да избегнем нарастване на напрежението, подчерта Столтенберг. Разузнавателни самолети на Алианса вече летят над Сирия, за да следят движението на руските и сирийски изтребители. По искане на ЕС, операция "Sea Guardian" с НАТО-овски кораби ще се включи в операция "София" по пресичане на нелегалния трафик на мигранти към Европа и изпълнение на оръжейното ембарго над Либия.

България вече взе решение в операцията "Sea Guradian" да се включи една българска фрегата. Като израз на солидарността и активния принос на страната ни за гарантиране на сигурността в района.

САЩ, Канада, Великобритания и Германия ще представят конкретни планове за разполагане на четирите многонационални батальона в Прибалтийските републики от януари 2017 г. Министрите ще говорят и за многонационалната бригада в Румъния, която бе договорена преди месеци.

Дъглас Лют, постоянен представител на САЩ в НАТО: "На югоизточния фланг Румъния ще е домакин на мултинационалната бригада. Българите ще допринесат значително за нея. Тя ще координира ученията между съюзниците в региона, включително и със американски сили. Те ще тренират и оперират в Румъния и България.

На двустранна основа САЩ са се договорили да разположат допълнителна бронетанкова бригада с щаб квартира в Полша, която ще оперира 68 месеца в периметъра от Естония до Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на кариерата в Техническия университет
Дни на кариерата в Техническия университет
Животът на 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй може да се удължи с още 30 години
Животът на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се удължи с още 30 години