Срещата на върха Русия - Северна Корея ще е в четвъртък във Владивосток. Това съобщиха от Кремъл. Руският президент и севернокорейският лидер ще обсъдят мирното решаване на ядрения проблем на Корейския полуостров. Пхенян също официално потвърди, че ръководителят Ким Чен-ун ще пътува за Русия.

Владивосток е в очакване на първата среща очи в очи между лидерите на Русия и Северна Корея - Владимир Путин и Ким Чен-ун - осем години след срещата на предишния президент Медведев и бащата на сегашния севернокорейски ръководител Ким Чен-ир. И само два месеца след безрезултатната втора среща на Ким Чен-ун с Доналд Тръмп - в Ханой.

Заради оживлението и затегнатите мерки за сигурност, очакванията са, че разговорите ще са в спортния комплекс на Далекоизточния федерален университет на остров Руски. Занятията на студентите продължават, но комплексът е затворен за обществени прояви, забранено е снимането в района. Засилен е интересът и към жп гарата в града заради традицията севернокорейският лидер да пътува с бронирания си влак.

Освен мира и ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, двамата лидери ще обсъдят ключовия въпрос за севернокорейската работна ръка. Русия наема около 10 000 работници от северна Корея, което е важен източник на доходи за Пхенян. Общите икономически проект, включително за изграждане на жп линия, са блокирани заради наложените на Пхенян международни санкции. От Кремъл съобщиха, че по време на преговорите не са предвидени нито изявления, нито подписване на документи. След срещата, Путин замивана за Пекин, където ще говори пред форум, посветен на проекта "Един пояс, един път".