НОВИНИ

Преди старта на новата учебна година: Ремонтирани са над 1 100 училища

Днес е 15 септември, но училищният звънец ще прикани децата обратно в клас в понеделник на 17-и. Ден преди началото на първия учебен срок имаме - ново училище за първи път от години насам, поредно закриване на други, мащабни ремонти и иновативни учебни заведения.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:40, 15.09.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Последни дни ваканция, последни приготовления за новата учебна година. Ремонтираха се над 1 100 училища, 500 от тях цялостно, в над 50 обновяването продължава. Продължава и една негативна тенденция на закриване на училища.

За 17 години у нас са били закрити над 1 000 учебни заведения. Най-много в областите Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Хасково и Смолян. За тази година броят на закритите и преобразушани училища е 13.

Има и изключения - училището в село Овощник, Община Казанлък ще отвори врати напълно обновено. То ще посрещне деца от три населени места - Овощник, Черганово и Ръжена. Десислава Петкова и Иван Янев разказват.

Училището в Овощник е открито през 1888 година. През 80-те години на миналия век са учили около 400 деца. С годините обаче те намаляват, наскоро дори е стояла дилемата дали да бъде закрито. Сега училището е основно ремонтирано, а с нелеката задача да го развива се е заел новият директор - фолклористът Димитър Гайдаров. Училището има вече спортна площадка, цялостно санирано е с нова отоплителна система и модерно оборудване. Ще бъдат въведени и новости в образователния процес.

Димитър Гайдаров - директор: Искам да развием и да имаме приоритет в няколко основни направления, като първото е засилено изучаване на английски език и обучението на учениците, разбира се в извънкласна форма по хореография, български народни танци, както и по народни инструменти и народно пеене.

Сред основните задачи на колектива е да задържи и увеличава броя на учениците. Само до преди месец те са били 70, а в понеделник прага ще прекрачат 95 деца.

Димитър Гайдаров - директор: Доста деца върнахме в училище с лични познанства, както и с това, че неуморно всяка вечер бяхме в селата на Община Казанлък, като убеждавахме дечицата да се върнат в училище. Убеждавахме техните родители.

В учебното заведение са осигурени и най -съвременни условия за обучение на деца с увреждания.

Учебната година ще започне в понеделник с над 680 000 ученици в цялата страна. От тях - около 60 000 ще прекрачат училищния праг за първи път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители избират онлайн храната на децата си в ученическите столове в Бургас
Родители избират онлайн храната на децата си в ученическите столове в Бургас
Турската полиция задържа протестиращи срещу лоши условия на труд
Турската полиция задържа протестиращи срещу лоши условия на труд