Хранителни продукти с липсваща информация върху етикета. Това са най-честите нарушения в търговската мрежа в Русе, които са засекли до момента инспекторите от областната Дирекция по безопасност на храните. Преди Великден и Гергьовден те следят за качеството на агнешкото, яйцата и козунаците. Наш екип придружи проверяващите в един от търговските обекти в града.

Русе

Етикетите върху храните в този магазин отговарят на изискванията, но на много места инспекторите открили липса на информация на български език.

Д-р Горан Георгиев: Или етикетировката, която е на български език, се разминава с тази на производителя от друга държава. Пропускат се обикновено съставки, обявяване на алергени, регистрационния номер на производителя.

За да знае потребителят какъв е произходът, върху агнешкото или ярешкото месо тази година се поставя синя или червена маркировка. Ако е от България, печатът е син.

Д-р Мария Ботева, Областна дирекция по безопасност на храните - Русе: Проследяваме температурата на съхранение. Потребителят може да види цвета на месото трябва да е светло червен до керемидено кафяв.

Печатът върху яйцата гарантира, че са качествени, уверяват инспекторите и съветват да не се купува от улични търговци. А самите потребители предпочитат да обиколят няколко магазина, докато открият най-доброто за трапезата си.

Иван Петков: Набелязал съм си места, откъдето съм сигурен, че там наденицата ли е хубава, месото ли е хубаво, яйцата.

Засилените проверки на инспекторите по безопасност на храните ще продължат до 6 май включително.

БАБХ започва проверки по магазините преди Великден

БАБХ започва проверки по магазините преди Великден

Инспекторите ще следят за качеството на предлаганите козунаци, яйца и агнешко месо.