В студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова напомни, че при националното външно оценяване за VII клас има няколко особености, сред които това, че изпитите ще са от две части, но с общ брой точки, различен начален час на изпита, както и различен изпитен материал. Тя коментира и провелия се изпит за учениците от IV клас.

Националното външно оценяване за IV клас е в същия формат като миналите години, така че няма съществени промени в организацията и изискванията, заяви зам.-министърът на образованието.

Изпитът е проверявал уменията на учениците да разбират текст и да могат да аргументират мнението си - така тя обясни т.нар. въпрос за „лъва и лисицата“ по приказката на Ангел Каралийчев.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Много е важно децата ни не само да могат да четат, но и да оценяват това, което четат. Тогава няма да имаме проблем с функционалната грамотност.

В конкретния въпрос няма посочен верен договор, а важен е аргументът да избор, допълни тя.

Започват "малките матури" за четвъртокласниците

Започват "малките матури" за четвъртокласниците

Днес започват т. нар. "малки матури" за 60 000 четвъртокласници в цялата страна.

При националното външно оценяване за учениците в VII клас, което ще се проведе юни месец, важното е, че максималният брой точки е 100. Това важи и за изпита по математика, и за изпита по български език и литература. Изпитът по български език и литература ще се проведе на 17 юни, по математика - на 19 юни, а на 21 юни е изпитът по желание по чужд език. Той ще започне в 09:00 ч. и ще се провеждат в училищата.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Тази година в изпита по български език и литература ще са само произведенията, които са се изучавали в VII клас. Ще има 25 задачи и една задача за съставяне на текст.

Тази промяна е съобразена с исканията и на родители, и на учители, изтъкна зам.-образователният министър. Тя призова учениците и родителите да подходят към изпита спокойно.

Какви са промените в изпита след VII клас?

Какви са промените в изпита след VII клас?

Над 61 000 седмокласници тази година трябва да се явят на Национално външно оценяване, което е и вход за гимназиите. Единен тест от две части с обща о...

Ако някой ученик не се яви на националното външно оценяване за VII клас, пак ще може да кандидатства за училището, което желае, но няма да има резултати от съответното оценяване. Взима оценката от балообразуващ предмет от VII клас, определен от училището, в което се кандидатства, с оценката от външното оценяване, като всичко се преобразува в точки, обясни зам.-министърът.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Тъй като кандидатстването става след обявяването на резултатите, важно е да се прецени къде и как да се подредят желанията, за да не се окаже, че децата не участват в класиранията, ако не са направили правилен избор.
Почти 53 000 абитуриенти ще се явят на матури

Почти 53 000 абитуриенти ще се явят на матури

Близо 53 000 дванадесетокласници ще се явят на всеки от двата задължителни зрелостни изпита в края на май.

Тази година има повишаване на заявените паралелки за професионално образование, заяви зам.-министър Михайлова.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Това е най-краткият път за връзка между класната стая и бизнеса.

Има и повишен брой паралелки с дуално образование, допълни тя.

32 училища в България предлагат дуално обучение

32 училища в България предлагат дуално обучение

У нас отчитат ефекта от дуалното обучение. До момента над 1600 ученици от 32 училища са избрали тази форма, която им позволява да работят, докато учат...

Криза в липсата на преподаватели, особено по природните науки и чужди езици, определено има, потвърди зам.-министърът. Тя изтъкна, че има скрит „резерв“ от учители, които са напуснали системата, но могат да се върнат, ако имат подходящ стимул.

Целия разговор гледайте във видеото.