НОВИНИ

Преди заключителната сесия на Светия и Велик събор

Светият и Велик Събор на православните църкви на остров Крит е към своя край. Утре е заключителната сесия на Събора, а в неделя той ще бъде закрит с литургия. Да присъстват на тази литургия като последна възможност за участие в Събора бяха поканени архиереите на отсъстващите четири църкви. Българската православна църква обаче отново потвърди първоначалната си позиция, че няма да замине на Събора. Какво пропуснаха нашите архиереи - от остров Крит предават специалните ни пратеници Елиана Димитрова и операторът Станислав Ангелов.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:02, 24.06.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Досега 170-те епископи на Светия и Велик Събор окончателно одобриха две от включените за обсъждане шест теми - за поста и за православната диаспора. Приет е принципно и документът за мисията на православната църква в съвременния свят. Очаква се да бъдат подписани и останалите.

Не се оправда твърдението на нашия Свети Синод, че няма нужда да присъстват на Събора, защото всичко вече било предрешено в предсъборните документи от Шамбези. Напротив, тук казват, че има засилени дискусии и се взимат предвид предложенията на отделните църкви.

В това отношение тук първенец е иначе малобройната албанска църква, от която досега са постъпили най-много и силни предложения за допълнения и корекции. Според един от българските наблюдатели на Събора д-р Смилен Марков, Българската православна църкви губи от неприсъствието си на остров Крит.

д-р Смилен Марков, преподавател във Великотърновския университет: "Губи, определено губи най-вече, защото се самоизолира от този всеправославен процес, който ще предопредели пътната карта за живот, за развитие на православната църква и разбира се на обществата, които се индентифицират с нея за следващите години".

През цялото време тук призоваваха за единство на църквите и казваха, че страдат заради отсъствието на четирите православни църкви. В секретариата до последно държаха четири празни стола за техните представители. Нашата църква отново потвърди неучастието си - този път обаче против бяха митрополитите Йоан и Серафим. Те двамата активно участваха при подписването на документите на предсъборните заседания. В крайна сметка ще има ли наказания заради нашето неучастие?

д-р Смилен Марков, преподавател във Великотърновския университет: "Това е изключено, мисля, че това е изключено, не би следвало да има наказания и никой не говори за такова нещо, по- скоро става дума за самоизолация, самопричиняване на вреди".

Очаква се утре вечерта да бъде оповестено и посланието на Събора. Мнението е, че по него ще има най-силни дискусии, като там са очаква да се засегнат всички въпроси, които са останали извън приетите документи. Всички заседания на Събора са закрити за медиите с изключение на откриващата сесия в понеделник и последната сесия утре. През цялото време обаче тук в ранния следобяд вървят пресконференции за пресата. На Събора дойдоха над 300 журналисти от 25 страни. И последно - от Събора беше отстранен и вече е в България архимандрит Харалампий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Мистър Бийн реагира на Brexit
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Мистър Бийн реагира на Brexit
България няма да участва във флотилия в Черно море
България няма да участва във флотилия в Черно море