НОВИНИ

Преди заседанието на МС: В Пирин няма да се строи нищо освен нов кабинков лифт

В Пирин няма да се строи нищо освен нов кабинков лифт и ски съоръжения, това стана ясно днес от изказванията на ресорните по проблема министри преди днешното правителствено заседание. Лично премиерът Бойко Борисов се ангажира със спазването на екологичните изисквания в ски-зоната на Банско.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:10, 18.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Нено Димов, министър на околната среда и водите: При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк "Пирин", е само спортна инфраструктура, както обявихте и вчера. Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура.Строителството, което може да бъде, това всъщност, е изграждане на ски съоръжения и основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта.
Валери Симеонов, вицепремиер: Ще се прави един - единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира за четиридесет и няколко, 4%, или 0,4 - никакво строителство няма да има, защото и законът го забранява и плана за управление също го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона, точно обратното законът ще бъде спазен.
Бойко Борисов, министър-председател: Това е нашата позиция, много ясна, много точно, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда и не става въпроса за нито, не хотел, чайна не може да се направи. Тоалетна не може да се направи, това им обяснете още веднъж и че единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш да улесним качването на скиорите в планината.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срокът за преминаване на едносменен режим в училищата се удължава
Срокът за преминаване на едносменен режим в училищата се удължава
Ураганен вятър, затворени проходи и заснежени пътища в страната
Ураганен вятър, затворени проходи и заснежени пътища в страната