НОВИНИ

Предимствата на споделеното работно място

Споделената работна среда или коуъркингът става все по-търсен и в България. Това е работно пространство най-често представляващо голям офис. В него всеки с малък бизнес, свободна професия или втора работа може да наеме бюро за ден, седмица, месец или година. Работодателите с малки фирми го предпочитат по две основни причини: финансова и социална.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
08:46, 01.10.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Като най-голямо предимство на коуъркинг пространствата се смята ограничаването на финансовите разходи. Особено подходящо е за фирми с малко служители.

Теди Амова, управител на маркетинг компания: Споделеното. Точно това е ключовата думичка, също така е много икономически погледнато изгодно да имаме офиси тук. Всичко си влиза в цената на наема, което е прекрасно.
Христо, разработчик на уеб приложения: Първоначално го избрах, защото работех сам вкъщи и ми беше много скучно и честно казано в изолирана среда не може да бъдеш креативен.

В момента в София има около 10 места, предлагащи възможността за споделена работна среда. В чужбина в коуъркинг пространства се превръщат кафета, къщи и галерии. Създателите на тази идея целят да разчупят стереотипите за подтискащото работно място, затварящо хората между четири стени.

За идеалната споделена работна среда е необходимо сграда с големи помещения.Така преди 4 години бивша телефонна централа се превръща в първата коуркинг сграда в София.

Предимствата на споделената работна среда са и социални: обмяна на идеи, опит и запознанства с много разнообразни фирми.

Нил Кокар, управител на фирма от Стокхоум: Най-важното нещо за мен е да работя в гъвкава работна среда. Когато си сред много различни хора, както е тук, можеш да споделяш опит и да обменяш идеи.
Методи Терзиев оперативен директор на коуъркинг сграда: Различни фирми се възползват. Като започнем от типичните фирми в ИТ бранша, минем през фирмите, които между другото правят онлайн игри, минем през хора, които са на свободна практика - тип архитекти счетоводители, списания, дигитални маркетинг агенции, включително има и хора, които работят като преводачи.

В България първото споделено работно пространство отвори врати преди четири години. В света се използва от 1995-а година

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невъзможно: Задължителното целодневно обучение в големите градове?
Невъзможно: Задължителното целодневно обучение в големите градове?
Арести в Турция заради организацията на Гюлен
Арести в Турция заради организацията на Гюлен