НОВИНИ

​Предизборна треска във Франция

Последен шанс да привлекат повече избиратели на своя страна получават тази вечер 11-те кандидати за президент на Франция. Четирима от тях, според социолозите, могат да се преборят за първите две места на вота в неделя и да стигнат до балотаж на 7 май.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:00, 20.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Рекорден брой избиратели - около една трета от целия електорат, се колебаят дали и за кого да гласуват. И се очаква те да изиграят важна роля за определянето на победителя в надпреварата.

Фаворити за първия тур са центристът Еманюел Макрон и националистката Марин льо Пен. Но крайнолевият Жан-Люк Меланшон и консерваторът Франсоа Фийон изостават от тях само на 4-5 процентни пункта. И предвид изненадите за социолозите от първичните избори и на десницата, и на левицата този път никой не отписва никого от водещата четворка кандидати.

На снощните си митинги Макрон и Льо Пен се представиха като единствените способни да опазят Франция от терор. Макрон излезе с позитивно послание, но Льо Пен предприе нападателна тактика.

;
Еманюел Макрон, кандадит-президент от партия "Напред": Предстои да направим избор, от който зависи цяло поколение, цяла цивилизация. Защото терористите избраха да ни нападнат в момент на колебание, на повратна точка, във време на дълбоки промени. Затова всеки от нас носи уникална отговорност.
Марин льо Пен, кандидат-президент от Националния фронт: След провала на кандидатите на статуквото системата произведе заместители като мъглявия господин Макрон в центъра и все по-розовеещия комунист господин Меланшон вляво. Но никой да не се заблуждава - единственият кандидат, който има шанс да победи елита и да ни освободи от олигархията, съм аз.

Истински дебат по телевизията тази вечер няма да има. Всичките 11 кандидати за президент ще изложат вижданията си в 15-минутни интервюта. В опит да избегнат гафове само 3 дни преди вота те се споразумяха да не влизат в директни спорове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 души пострадаха при верижна катастрофа заради лошото време в Словакия
20 души пострадаха при верижна катастрофа заради лошото време в Словакия
Ройтерс: ЧЕЗ продават бизнеса си в България
Ройтерс: ЧЕЗ продават бизнеса си в България