НОВИНИ

Предизборни искри между БСП и ГЕРБ за присъствие на НАТО в Черноморския регион

Политически предизборни искри прехвърчаха и днес между БСП и ГЕРБ по темата присъствие на НАТО в Черноморския регион и кое българско правителство е дало съгласие за това. В официално съобщение от Министерството на отбраната заявиха, че "Министерството продължава да развива приетите договорености за засилено предно присъствие на НАТО в Черно море от Срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 година".

Александър Марков
от Александър Марков Вера Александрова
18:15, 21.02.2017
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

В съобщението на Министерството на отбраната се посочва, че "На 24 юни 2016 г. правителството на премиера Бойко Борисов е приело рамкови позиции, които стават основа за мандат на водената от президента Росен Плевнелиев делегация на Срещата на върха във Варшава. Тези рамкови позиции са за подкрепа на мерките на НАТО, насочени към увеличаване сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие", включително и по-интензивен график за учения.

На Срещата на върха министрите Ненчев и Митов са изразили подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения, като действията на Алианса се разглеждат като дефанзивни и пропорционални.

От Министерството на отбраната посочват още, че на последната министерска среща на 15-16 феуврари е решено да продължи процесът по увеличаване на планираните тренировки в района на Черноморския регион. И че служебното правителство на Огнян Герджиков продължава да развива принципите на отбранителната политика в духа на вече приетите договорености от Срещата на върха.

Така или иначе, темата през последните дни отново нажежи страстите между ГЕРБ и БСП, в частност - кое точно правителство е гласувало "за" предното разполагане в Черно море.

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Ястребът Борисов се опитва от вчера да се превърне във врабче, но нещо не му се получава. Ние не оспорваме членството ни в Алианса и задълженията, правата, които имаме като член на НАТО, но сме против това членство да бъде използвано, за да бъде превръщана България в плацдарм и в основа за водене на военни действия и агресия, към която и да е трета страна."
Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ: "Предното разполагане - да, съвместните учения - да, ходих даже на Ново село се снимах с танковете американските. Съвместни патрули - да, единствено се обявих против и това заявих - за радост са живи и президентът Плевнелиев, и Дани Митов, и Ненчев, и Комисията по сигурност в Парламента, - че аз докато съм премиер, флотилия в Черно море няма да допусна. Ясно и точно. Дали съм врабче, дали съм гълъб, аз няма да влизам в тона на тази дама, защото съм джентълмен. Мога само да ги поздравя. Ако са направили това, което военно министерство днеска каза, че всъщност са изпълнили взетите наши решения на МС, какво ни отличава с БСП по военната доктрина, за което гласуваха хората уж в кавички за промяна? Кое ни отличава? Така че ако са подписали, както твърдят нашите решения, аз ги поздравявам, защото те са изпълнили нещо добро."

Засиленото предно присъствие на НАТО в Черно море е инициатива, която се обсъжда през цялата 2016 г., на няколко поред министерски срещи в Брюксел, това е нещо, което е известно отдавна.

Това присъствие има за цел да подсили Югоизточния фланг на НАТО чрез повишаване броя на ученията в региона и разполагането на сили в Румъния. На министерските срещи през 2016 г. беше решено Великобритания да разположи изтребители Тайфун в Румъния, както и да бъде създадена под егидата на НАТО многонационална бригада в северната ни съседка.

Тогава България обяви, че ще участва с до 400 военни във въпросната бригада. Военни, които ще бъдат изпращани за кратък период от време за целите на ученията.

Единственият въпрос по отношение на засиленото предно присъствие, който остана неясен, е ще има ли засилено военноморско присъствие на НАТО в Черноморския регион. В крайна сметка няколко поред министерски срещи не успяха да изковат такова решение. Единственото, за което се говори, е увеличаване броя на военните учения в Черноморския басейн, където знаем действа и Конвенцията от Монтрьо, която казва, че кораби на трети страни не могат да присъстват в Черно море за повече от 21 дни.

През 2016 г. България участва в 22 учения в Черноморския регион. Тази година също са планирани няколко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партиите масово залагат на спортисти, артисти и певци за следващия парламент
Партиите масово залагат на спортисти, артисти и певци за следващия парламент
Пропадна обществена поръчка за избор на учени, които да оценяват научни проекти
Пропадна обществена поръчка за избор на учени, които да оценяват научни проекти