Денят на Априлското въстание да стане официален празник и да се отбелязва тържествено на датата 20 април. Предложението е на известни наши историци, общественици и членовете на фондация "Васил Левски", които са категорични, че въстанието е от изключително значение за българската история. От организацията казват още, че то е прелюдията към събитията, довели до българското Освобождение и затова трябва да стане част от празничния календар.

Родолюбивата инициатива е на известния историк проф. Пламен Павлов и на писателката Галина Златарева, автор на исторически роман, посветен на Георги Бенковски. Историци и общественици подкрепили с ентусиазъм идеята, убедени в значимостта на важната за България дата.

Проф. Пламен Павлов, председател на фондация „Васил Левски": Без Априлското въстание нямаше да има решение на Източния въпрос и на Българския въпрос. Крайно време е този ден да влезе трайно в нашия календар като официален ден на въстанието.

В музей „Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново се пазят ценни реликви от Априлското въстание.

Проф. Пламен Павлов, председател на фондация „Васил Левски": Тук, в сградата, която се намираме, беше разпитван и Апостола Васил Левски- най- таченият и най- обичаният от нашия народ.

Инициативата се подкрепя и от жителите на старата столица.

От фондация „Васил Левски" са разпратили предложението до Президентството, Народното събрание и Министерски съвет. Те се надяват да получат подкрепа и още тази година 20 април да стане официален празник.