НОВИНИ

Предлагат градският транспорт в Пловдив да стане безплатен

Градският транспорт в Пловдив да стане безплатен от следващата година. Това предлагат представители на бизнеса. Според тях по този начин градът ще стане по-гостоприемен като Европейска столица на културата през 2019 г., както и предпочитано място за развитие на бизнес.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
12:45, 13.11.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Според пловдивски бизнесмени безплатният градски транспорт ще има социален и екологичен ефект. Експерти са пресметнали, че общината може да задели от бюджета си 20 милиона лева. Част от сумата може да бъде спестена от продажбата на билети и карти, работната заплата на продавачите и помещенията за продажба.

Любозар Фратев - председател на Сдружение „Бизнесът за Пловдив": Общо приходите в обществения транспорт са от порядъка на 30-32 милиона. От тези 30-32 милиона приходи идват от държавата и от общината като субсидии - 12 милиона, по 6 милиона и остават 20 милиона.

От общината не одобряват идеята на бизнеса, тъй като това не би довело нито до екологичен ефект, нито до привличане на повече туристи.

Златин Велев - заместник-кмет на община Пловдив: Единственият подобен експеримент е правен в град Талин. Там, след като са въвели безплатния градски транспорт, има много анализи. Броят на тези, които са ползвали преди това автомобил и са преминали на градски транспорт е почти съизмерим с 0.

Пътниците са разделени в преценката си.

За пенсионерите особено с по-ниска пенсия ще бъде много добре.
Съвсем безплатни да са - малко нереално, но поне да ги намалят.

Всяка година местната власт плаща по 6 милиона лева на транспортните фирми за преференциални цени на картите за ученици и пенсионери. Билетът за градския транспорт не е повишаван от години и сега пловдивчани плащат по 1 лев, за да се возят на автобус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Внасяме искане за отпадане облагането на старите автомобили
Корнелия Нинова: Внасяме искане за отпадане облагането на старите автомобили
Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане
Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане