Големите предприятия, които използват много ток, да купуват електроенергия от отделна платформа на борсата, предлага енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й, така ще бъде избегнато изкривяване при цените на електроенергията. От началото на юли за пореден път бизнесът сезира правителството заради необичайно високите цени на тока.

Теменужка Петкова е изпратила писмо до Европейската комисия с идеята да бъде създаден специален сегмент на енергийната борса за продажба на ток на големите предприятия.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Подобен вариант съществува във Франция, с колегите направихме проучване, в Румъния има подобен вариант, така че аз смятам, че е добре да направим опит в тази посока.

Министърът отхвърли обвиненията на бизнеса, че държавните енергийни предприятия контролират пазара и така се повишават цените на борсата. По думите й, в момента държавната енергетика наистина произвежда 63% от предлагания на борсата ток и няма как това да бъде променено.

Все пак, Петкова е сезирала Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране, да направят проверка.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: До доказване на манипулация на пазара на електрическа енергия, Комисията не може да съобщи никакви данни, защото рискува две неща, първо тя да опетни собственото си име като обвини компании, било производители, било търговци, било крупни индустриални потребители в действия, които не може да докаже. От друга страна рискува да бъде санкционирана за уронване на престижа на такива дружества.

До този момент в КЕВР са получени 17 сигнала за нередности при търговията на енергийната борса. Тече разследване.

Васил Велев, АИКБ: За месец юли имаме втората най-висока цена на тока в Европа. Това е нещо което ние няма как да приемем за нормално и нещата са на ръба.

Според бизнеса, държавните предприятия не се управляват добре. Работодателите питат защо не работи активно най-големият държавен ТЕЦ - "Марица изток 2". Отговорът - тецът не може да продаде изцяло количествата и не си заслужава да бъде пускан.

Живко Динчев, изп. директор на "ТЕЦ Марица изток 2": Металът има ресурс за определен брой цикли на пуск и стоп, за годишна база не трябва да надвишава повече от десетина пуска, не мога за един ден или месец да пускам и да спирам блокове.

Шефът на Националната електрическа компания също призна, че има проблеми, но те не са в дружествата, а в правилата на борсата и в съществуващите държавни такси, които товарят цената на тока за бизнеса с по 20 лева на мегаватчас.

Петър Илиев, изп. директор на НЕК: Свободният пазар е оставен на самотек и общо взето и в един момент дори може да няма енергия за България, за свободния пазар.

Илиев има собствени предложения за решаване на проблема, но ще ги сподели в по-тесен кръг. За проблеми на борсата сигнализираха и търговците на ток, като според тях основният проблем е липсата на контрол.

Мария Кръстева, АСЕП: Ние смятаме, че изкуствено се ограничава предлагането, защото когато предлагането е по-ниско, цените се вдигат, това е ясно.

Съветите от днешната дискусия ще бъдат обобщени от КЕВР и дадени като препоръки на борсата, обеща шефът на регулатора.

Обмисля се нова платформа за търговия с ел. енергия за голямата индустрия

Обмисля се нова платформа за търговия с ел. енергия за голямата индустрия

Вече около месец в рамките на Министерство на енергетиката и с колегите от Българския енергиен холдинг обсъждаме и проучваме възможността за това на б...