В Германия да бъде наложена частична забрана за бурки. Това предложи германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер след среща със свои колеги консерватори от провинциите. Според Мезиер бурката не се вписва в германското отворено общество и показването на лицето на жената е ключово за социалната сплотеност.

За да се превърне частичната забрана в закон, се изисква одобрение от парламента. Дебатът за бурките предизвика разединение в управляващата коалиция, особено след серията от терористични атаки и рекордния брой бежанци, които пристигнаха в Германия. Изказването на Томас де Мезиер идва само ден, след като той обяви, че пълната забрана на бурките в Германия е противоконституционна.

Томас де Мезиер - министър на вътрешните работи на Германия: Отхвърляме бурките единодушно! Те не прилягат на нашата либерално мислеща държава. Въпросът е как законово да уредим този въпрос. Общо е мнението, че се стремим да въведем със закон принципа да се показва лицето там, където е необходимо за обществото ни - зад волана, в учрежденията, училищата и университетите, в обществения сектор, пред съда.