Мерки срещу случаите на издаване на инвалидни пенсии на здрави хора. Зам.-главният прокурор предлага Териториалните експертни лекарски комисии да се контролират от Националния осигурителен институт.

При проверките в ТЕЛК Силистра прокуратурата е иззела досиетата на 46 от обшо 76 пациенти. Лекарите отричат да са участвали в схемите за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове.

Д-р Сашко Симеонов, председател Първи състав - ТЕЛК - Силистра: Ето го подписът на личния лекар със заявление и направление. Няма как да стигне до нас. Аз да отида да го хвана на улицата и да му кажа „ела да те пенсионирам“ - няма такъв случай няма такава процедура.
МВР и прокуратурата разследват схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК

МВР и прокуратурата разследват схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК

МВР и прокуратурата в съвместна акция. Проверяват се областите в страната с най-много отпуснати инвалидни пенсии. Съмненията са, че част от хората пол...

В областта на ТЕЛК минават около 6000 души годишно. Въпреки че можели да издадат решение само по документи лекарите преглеждали хората.

д-р Недко Белев, лекар ТЕЛК - Силистра: Ние представеното изследване няма как да го проверим и се облягаме на него, за да вземем съответното решение.
д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ - Силистра: Една немалка част от хората с двойно гражданство, които живеят в Турция. Пристига с епикризи, с изрядни документи, преведени от легализирани преводачи, които също имат право да се явят на ТЕЛК, дори и пациентът да е в Туция.
Кабинетът прие прoмени в правилника за работа на ТЕЛК

Кабинетът прие прoмени в правилника за работа на ТЕЛК

Правителството прие промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки...

Решенията на ТЕЛК може да обжалва Националният осигурителен институт, ако медицинска комисия прецени, че е необходимо.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: НОИ дава парите, но не преценява кой да ги разходва, а преценяват ТЕЛК-овете. Не може НОИ да няма контрол върху съответните експертни лекарски комисии. За мен това е същината на проблема.
Иван Гешев: Хора с ТЕЛК често не знаят от какво са болни, положението е трагично

Иван Гешев: Хора с ТЕЛК често не знаят от какво са болни, положението е трагично

Липсата на контрол от страна на Националния осигурителен институт върху ТЕЛК е довело до измамите с инвалидни пенсии. Това заяви в ефира на БНТ замест...

Социалният министър обясни, че през 2017 година е направен опит за промяна в тази посока. Идеята - освен на медицинска хората с увреждания да минават и на комисия за оценка на работопособността в НОИ.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това е решение, което в други държави е работещо. Тоест осигурителната система оценява работоспособността и изплаща инвалидните пенсии.
Бисер Петков не изключва възможността за реформа на ТЕЛК

Бисер Петков не изключва възможността за реформа на ТЕЛК

Социалният министър е готов да предложи отново концепцията за ТЕЛК-овете, която предвижда оценката на работоспособността да се извършва от комисия към...

Организациите на хората с увреждания не подкрепиха предложената промяна. Заради опасения, че много хора може да останат без инвалидни пенсии.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Ние стоим зад концепцията си, която беше предложена. Ако има съответната обществена и политическа подкрепа, този въпрос отново може да бъде сложен на масата.

От август миналата година ТЕЛК оценява намалена работоспособност по нови правила. В повечето случаи проценти се дават само за водещо заболяване. Очаква се здравното министерство да оцени ефекта и ако е необходимо да предложи промени.